Udland

Nordkorea: Alle er velkomne til maratonløb

Løbet skal foregå her i hovedstaden Pyongyangs gader Polfoto

I en sjælden åbning overfor omverdenen har Nordkorea gjort det årlige maratonløb i hovedstaden Pyongyang åbent for udenlandske motionister.

Selve maratonløbet er - ligesom de tidligere år – forbeholdt særligt indbudte udenlandske løbere. Men et halvmaratonløb, der holdes i samme forbindelse, er for første gang blevet åbnet for motionister fra hele verden. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Løbene finder sted over tre dage fra den 13. april, og sportsarrangementerne kulminerer den 15. april, hvor man fejrer den nu afdøde diktator Kim Il-sungs fødselsdag.  Kim Il-sung er farfar til den nuværende diktator Kim Jung-un, grundlægger af det kommunistiske Nordkorea og stadig genstand for en omfattende persondyrkelse her 20 år efter sin død.

Løberne vil løb en rute rundt i Pyongyang. På ruten vil det dog ikke være muligt at heppe for almindelige, civile tilskuere.  Hvis arrangementet ligner sidste års maratonløb, vil ruten i stedet være flankeret af soldater og politi. Tilskuerne vil vente på hovedstadens Kim Il Sung-stadion, hvor målområdet vil være placeret. Her vil blive underholdt med sportskampe, mens løberne er ude på ruten.

Interessen for at løbe med i Pyongyang halvmaraton har været stor i udlandet.

- Jeg tror en stor del af interessen skyldes Pyongyang-delen, mere end maratondelen, siger rejsearrangøren Simon Cockerell til AP. Hans kinesiske rejsebureau sender omkring 200 løbere til Pyongyang.

- Det er for at have en god historie at fortælle venner og familie, siger han til AP.

En anden rejsearrangør, Andrea Uri, der sender 20 amerikanske motionister til Pyongyang, siger, at det nordkoreanske styre har ændret holdning til turisme. Dog kun i hovedstaden – provinsen er stadig lukket land for turisme i stor stil.

- Landet er generelt blevet lidt mere positivt indstillet overfor turismen, siger han til AP.