Jens Stoltenberg: NATO skal bĂĄde samarbejde og vise styrke

Nato bekræfter, at Jens Stoltenberg afløser Anders Fogh Rasmussen som Natos generalsekretær. Skiftet på topposten sker pr. 1.

Nato bekræfter, at Jens Stoltenberg afløser Anders Fogh Rasmussen som Natos generalsekretær. Skiftet på topposten sker pr. 1. oktober.

- Det er vemodigt at forlade norsk politik, men jeg ser frem til arbejdet i NATO, der er helt afgørende i denne tid med situationen i Ukraine og på Krim, siger Jens Stoltenberg selv om sit nye job.

Anders Fogh Rasmussen roser sin afløser, norske Jens Stoltenberg, på twitter med disse ord:

 "En varm lykønskning til @jensstoltenberg med udnævnelsen til min afløser som Natos generalsekretær fra 1. oktober 2014. Jeg har kendt @jensstoltenberg i mange ĂĄr og ved, at han er den rette mand til at bygge videre pĂĄ Natos styrke og succes efter Natos topmøde."

Også den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt ønsker den tidligere norske statsminister til lykke:

 - Jeg er personligt meget glad for, at valget er faldet pĂĄ Jens. Jeg kender ham rigtigt godt og har arbejdet tæt sammen med ham igennem mange ĂĄr.  Han var en særdeles dygtig statsminister i Norge, og han har altid løst sine opgaver - ogsĂĄ de vanskelige - fantastisk flot. Han er et varmt og visionært menneske, der inspirerer sine omgivelser, siger Helle Thorning-Schmidt.

Beslutningen blev truffet på et møde mellem alle medlemslandenes NATO-ambassadører i dag, da Stoltenbergs eneste modkandidat - fra Italien - trak sig. NATO's generalsekretær udpeges for fire år - med mulighed for et års forlængelse.

Anders Fogh Rasmussen besad posten i fem ĂĄr og to mĂĄneder.

Se LIVE-opdatering fra Jens Stoltenbergs pressemøde i Oslo nedenfor: