Udland

Medie: Her er Foghs afløser som Nato-boss

Alt tyder på, at den næste person i spidsen for Nato-samarbejdet bliver den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg.

Således skriver Aftenposten søndag aften på sin hjemmeside, at både Storbritanniens premierminister, David Cameron, og Frankrigs præsident, François Hollande, har erklæret deres støtte til Jens Stoltenbergs kandidatur. Det bekræfter centrale kilder overfor avisen.

- Konklusionen fra vore meget centralt placerede kilder, er at Jens Stoltenberg bliver Anders Fogh Rasmussens efterfølger, siger Harald Stanghelle, der er politisk redaktør på Aftenposten, til TV 2.

Ifølge Harald Stanghelle har Jens Stoltenberg personligt snakket med USA's udenrigsminister John Kerry, som har forsikret, at også præsident Obama støtter Stoltenbergs kandidatur.

Tidligere har det været fremme, at også Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har Stoltenberg som favorit til posten.

Hvis oplysningerne passer, betyder det, at fire stærke Nato-lande står bag nordmanden.

Aftenposten understreger, at der må tages forbehold, så længe processen ikke formelt er afsluttet.

Ifølge avisens kilder, der følger sagen indefra, er det dog ikke umiddelbart til at få øje på, hvad der skulle hindre Jens Stoltenberg i at blive Natos 13. generalsekretær.

Nationaliteten vejer tungt i valget af en Nato-leder, og i og med at den nuværende Nato-chef er dansker, har det tidligere været betragtet som lidet sandsynligt, at den næste generalsekretær også skulle komme fra et nordisk land.