Udland

Tyrkisk Twitter blokeret efter korruptionsskandale

Twitterbrugere kan ikke komme ind på det sociale medie, efter at landets premierminister truede med et stop.

Twitterbrugere i Tyrkiet melder om omfattede problemer med at komme på det sociale medie natten til fredag, efter at landets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, forinden havde truet med at lukke for adgangen til mediet.

Det sker i kølvandet på en korruptionsskandale, som omhandler folk i Erdogans inderkreds.

Nogle af brugerne, der forsøgte at komme på Twitter, blev i stedet mødt af en besked, som angiveligt er fra Tyrkiets tilsynsmyndighed inden for telekommunikation.

Meddelelsen nævner fire kendelser som grund til at lukke det medie, som brugere i de seneste uger har brugt til at lægge lydoptagelser og dokumenter op på, som angiveligt viser korruption i Erdogans indercirkel.

Erdogan lagde ikke skjul på sin foragt over mediet torsdag aften over for sine tilhængere forud for lokalvalget den 30. marts.

- Vi vil udslette alt dette, sagde Erdogan, der mener, at korruptionssagen er en smædekampagne fra politiske modstandere.

- Det internationale samfund kan sige dit og dat. Jeg er fuldstændig ligeglad. Alle vil opleve, hvor magtfuld den tyrkiske republik er, sagde han til forsamlingen.

Twitter, der har base i San Francisco, udtaler, at man er ved at undersøge sagen, og virksomheden har samtidig sendt et tweet om, hvordan tyrkiske brugere kan forsætte på det sociale medie ved hjælp af SMS.

Tyrkiske internetbrugere har også været hurtige til at finde deres egne måder at omgås den mulige blokering. Hashtagget #TwitterisblockedinTurkey er blevet flittigt brugt.

Erdogans kontor har senere forklaret, at han i sin tale refererede til, at Twitter-ansvarlige ikke har implementeret tyrkiske retskendelser om at fjerne bestemte links.

Hvis ikke det sker, "så vil der ikke være nogen anden mulighed end at hindre for adgangen til Twitter", lyder det i det seneste sammenstød mellem Tyrkiets ledende parti og firmaer som Google, Facebook og Twitter.

For to uger siden sagde Erdogan, at Tyrkiet også kan forbyde Facebook og YouTube, som han mener, er blevet misbrugt af hans modstandere.

/ritzau/Reuters