Officielt: Putin vil genforene Rusland og Krim

Vladimir Putin afholdt i dag en meget imødeset tale for det russiske parlament omkring situationen på Krim-halvøen. Putin begyndte med at anerkende K

Vladimir Putin afholdt i dag en meget imødeset tale for det russiske parlament omkring situationen på Krim-halvøen.

Putin begyndte med at anerkende Krim som en republik, og derudover sagde han, at folkeafstemningen på Krim var legitim.

Derefter brugte han en del tid på at tale om Krims historie, og at betragtede Krim som et område, der altid har været en integreret del af Rusland.

Nedenfor er talen i highlights:

- Vi respekterer alle folkeslag på Krim - både de etniske ukrainere, tartarerne og de russisk-talende, lyder det videre.

- Men Rusland blev et af de allermest adskilte lande i verden efter Sovjetunionens sammenbrød som de færreste var klar over, hvor svært det var. Vores land var i en vanskelig situation, hvor vi ikke kunne forsvare vores interesser, lyder det videre.

- At Krim blev en del af Ukraine var en historisk uretfærdighed, men det var ikke vores ønske, at Ukraine skulle tages som gidsel i en territorial konflikt.

- Jeg forstår godt dem, der gik ud på gaderne i Ukraine og protesterede mod korruption og skiftende præsidenter på fredelig vis. Men andre - nationalister og antisemitter - brugte situationen til et statskup.

- Vi kunne ikke overlade russerne på Krim til denne situation, det ville være forræderi.

- Vi har ikke - som det har været nævnt - øget vores militære tilstedeværelse på Krim, men vi takker Vesten for at minde os om, at den internationale Folkeret eksisterer.

- Jeg vil gerne takke de ukrainske soldater for ikke at gå med til blodsudgydelser. Det er ikke sket før, at en invasion er sket uden skud. 

- Vesten fører en politik, der går ud på at holde Rusland tilbage. De internationale institutioner er blevet svage, og USA regerer efter de stærkes ret.

- Vi ønsker ikke en opdeling af Ukraine. Krim skal blot være et hjemsted for dem, der altid har boet der. Krim er vores fælles erhvervelse og den vigtigste faktor i forhold til stabilitet i regionen. Den er strategisk vigtig.

- Vi er ikke imod samarbejde med NATO, men det er en militær organisation, og vi er imod, at den alliance optræder på russisk territorium. Hvis ikke Krim-borgerne havde truffet deres valg, var Krim og flådebasen i Sevastopol blevet en del af NATO.

- Det er op til Ukrainerne selv at sørge for ro og fred på deres territorium, men jeg håber, det lykkes. I de seneste dage har vi været tættere på hinanden end nogensinde før.

- VI betragter Vestens erklæringer om sanktioner som uansvarlige.

- Borgerne på Krim har udtrykt deres klare ønske om at blive en del af Rusland, og nu skal Rusland træffe vanskelige beslutninger. Men en meningsmåling har vist, at 95 procent af russerne mener, at vi skal forsvare Ruslands interesser - også på Krim.

- 86 procent mener, at Krim er russisk territorium, og 92 procent mener, at Krim skal forenes med Rusland. De fleste i Rusland og på Krim støtter derfor ønsket om, at Krim skal genforenes med Rusland, sagde Putin til voldsomme klapsalver.

- Rusland skal træffe en beslutning, som hviler på folkets vilje. På grund af folkeafstemningen på Krim vil jeg derfor nu se på at lave en forfatningsændring, så Krim og byen Sevastopol bliver en del af Rusland, sluttede Putin - stadig til lyden af massive klapsalver.

Krim afholdt i weekenden folkeafstemning, hvor befolkningen med overvældende flertal sagde ja til at blive en del af Rusland. Og tidligere på dagen annoncerede Putin over for Nationalforsamlingen i Rusland, at man ville optage Krim i landet.