Udland

Homoseksuelle Alina Gubar til TV 2: Er bange for mit liv på Krim

Alina Gubar er 19 år og bor på den ukrainske halvø Krim. Og så er hun en af dem, som balladen på Krim kan have store konsekvenser for.

Hun er nemlig homoseksuel, og hun føler sig derfor tvunget til at forlade sin hjemstavn, sine venner, kæreste og sin familie, hvis Krim konverterer sin nuværende situation - hvor flere iagttagere mener, at halvøen allerede de facto er på russiske hænder - til også rent juridisk at blive russisk ved den omtalte afstemning søndag.

Hun frygter ganske enkelt, hvad der kan være i vente ved at leve under den russiske antihomolov.

- Det er sørgeligt, og jeg er ærgerlig. Jeg elsker jo denne by. Jeg føler, at jeg bliver smidt ud af Krim, så jeg er også lidt sur.

- Jeg er født på Krim, som er ukrainsk, og jeg vil ikke bo på et russisk kontrolleret Krim. Jeg er bange for mit liv, fordi russerne her på halvøen er meget voldelige og ikke kan lide sådan nogen som os.

- Det er en forfærdelig dag, og det er også fornærmende, at jeg er nødt til at forlade Simferopol, siger Alina til TV 2s udsendte korrespondent Rasmus Tantholdt, der dækker begivenhederne på Krim.

Han har mødt hende og lavet en længere reportage om hendes dilemma – som et billede på, at konflikten på Krim har store menneskelige konsekvenser. I den forbindelse har han også mødt Alinas mor, der er knust over situationen. Hun fastholder dog stadigvæk, at Krim skal indgå i Rusland, men håber og tror, at Krim på trods af den nye status stadig vil have kontakt til Ukraine.

Fra i morgen bliver Alina Gubars nye hjemby Lviv i Ukraine, hvor hun vil søge arbejde og få en lejlighed.

Du kan se meget mere til Alina Gubar, når Rasmus Tantholdt har klippet sit indslag klar til 19 NYHEDERNE på TV 2.

Rasmus Tantholdt

Født i Aarhus i 1973, hvor han boede de første 27 år af sit liv.

I dag bor han i Gentofte med sin kone, studievært på TV2 Cecilie Beck, og sin dreng Emil på 10 år og hans to papdøtre Frida på 13 år og Astrid på 17 år.

Han blev uddannet fra Danmarks Journalist Højskole i år 2000 efter at have været i praktik på TV/Midt-Vest i Holstebro.

Efter Journalisthøjskolen begyndte han på TV2 Nyhedernes indlandsredaktion, og i 2003 blev han sendt til Irak for at dække den amerikanske invasion. Siden dengang har han rejst over hele verden, og er i dag TV2's internationale korrespondent.

I 2006 blev han tildelt et German Marshall Fellowship, og rejste en måned til USA for at udforske landet. 

I 2009 vandt han Steen Bådsgaard Prisen, der gives til unge journalistiske talenter, og i 2012 og 2014 vandt han TV-prisen for årets bedste nyhedsindslag, der uddeles af mediebranchen under årets TV Festival.

Elsker fodbold og er stor fan af AGF.

Du kan følge Rasmus Tantholdt på Facebook, Twitter, Instagram, Vine, Periscope og Snapchat.