Taget som gidsel i Libanon: Vi blev lokket i en fælde
De sidste ord freelancejournalist Jeppe Nybroe sagde, inden bevæbnede mænd bortførte ham og hans kollega var ”det her er ikke så godt.”
AK-47 bevæbnede mænd hev hætter over danskeren og hans palæstinensiske makkers hoveder, inden de fører dem væk.
- Så kører de ellers hurtigt afsted. Jeg har aldrig i mit liv været så bange, siger Jeppe Nybroe til TV 2 NYHEDERNE. Han kan høre sin makker græde.
Han skulle vise sig at få ret. Den tidligere vært på TV Avisen blev nemlig taget som gidsel ved grænsen til Syrien. Ikke en eneste gang i løbet af de 28 dages gidseltagning så den kendte journalist solen. Det var 28 dage i helvede med konstante ydmygelser, trusler og mange pisk.
- Vi er blevet ydmyget på alle tænkelige parametre. Vi er blevet bedt om at klæde os af, nøgne og latterliggjorte. Alt, hvad der er menneskeligt, bliver taget fra en og flået i stumper. De truede igen og igen med at dræbe os. Jeg har fået at vide, at de ville skære fingre, en hånd eller en fod af. De har fortalt, at de ville skære mig i stykker og sende mig i små stykker til min familie, siger Jeppe Nybroe, der også blev truet med, at de ville sælge ham til Al-Qaeda, fordi han er fra Danmark.
Har arbejdet i krigszoner før
Han var på reportagetur i Arsal i Libanon. Ironisk nok for at lave en historie om tidligere gidseltagninger i området. I dag er han ikke i tvivl om, at de blev lokket i en fælde.
- Det var en fælde, vi blev lokket i. Det er der ingen diskussion om, siger Jeppe Nybroe.
Han skulle sammen med en palæstinensisk kollega lave en historie om, at gidseltagninger var blevet en industri i området. Derfor skulle de interviewe den gruppe, der for kort tid siden havde bortført to svenske journalister.
- Jeg har arbejdet i krigszoner i mange år, og det har Rami (hans kollega –red.) også, så vi er ikke amatører. Vi ved, hvad vi gør og at risikoen var til at overse, siger Jeppe Nybroe.
Det er lang tid siden, at journalister er blevet bortført på den libanesiske side af grænsen til Syrien.
Gidseltagernes første krav var fem millioner dollars – altså næsten 27 millioner danske kroner. Den endelige løsesum er hemmelig.