Skærer halvø over for at mindes Utøya-ofre

To et halvt år efter massakren på norske Utøya, hvor 69 unge nordmænd blev dræbt, bliver en odde på fastlandet nær øen nu skåret over, som led i et mindested der skal stå klar på fireårsdagen til næste år.

En enstemmig jury fra kunstkomiteen KORO har kåret den svenske kunstner Jonas Dahlberg som vinder af en konkurrence om at lave mindesteder for terrorangrebet den 22. juli 2011.

Dahlbergs ide tager udgangspunkt i at grave en del af en odde, der ligger på fastlandet i nordøstlig retning fra Utøya væk. Fra odden er der udsigt til øen, hvor massakren fandt sted 

Det skal ifølge kunstneren genskabe oplevelsen af at noget er blevet revet væk, et sår der ikke vil hele.

Publikum vil fra et observationsrum kunne se over til den anden side, hvor de dræbtes navne bliver indgraveret i klippen, og kløften imellem skal altså illustreretabet og savnet.

Det materiale, der bliver gravet ud og fjernet fra odden, skal ifølge forslag fra den svenske kunstner, bruges til et mindested ved regeringskvarteret i centrum af Oslo.

Her mistede 8 personer livet, da bagmanden til terrorangrebet Anders Behring Breivik detonerede en hjemmelavet bombe, inden han fortsatte mod Utøya.

Begrundelsen for juryens beslutning om at vælge Jonas Dahlbergs ide skyldes, at de finder forslaget radikalt og modigt, og fordi det minder om hændelserne på en fysisk og direkte måde.

Det er tidligere fremgået af denne artikel, at det var selve øen Utøya, der skulle skæres over. Det er dog ikke tilfældet. Tv2.dk beklager fejlen.