Udland

Obama: Vi må øge presset på Assad-regimet

Den humanitære situation i det borgerkrigshærgede Syrien bliver værre dag for dag, og der er behov for at lægge yderligere pres på præsident Bashar al-Assads styre.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske præsident Barack Obama, der fredag lokal tid mødtes med den jordanske konge, Abdullah II, i Palm Springs i det sydlige Californien.

- Vi kan benytte nogle tiltag, som kan øge presset på Assad-regimet, og vi vil fortsætte med at arbejde sammen med parterne frem mod en diplomatisk løsning, siger Barack Obama uden dog at komme nærmere ind på, hvilke tiltag han overvejer.

Den amerikanske præsident udtrykker tvivl om, hvorvidt fredsforhandlingerne om Syrien, der finder sted i den schweiziske by Geneve, overhovedet vil bære frugt.

Repræsentanter fra det syriske regime og den syriske opposition har under hele forhandlingsforløbet beskyldt modparten for ikke at være villig til at nærme sig et kompromis.

- Vi forventer ikke, at det her bliver løst på kort sigt, så der vil omgående ske tiltag, der kan hjælpe på den humanitære situation, siger Barack Obama.

- Vi får brug for en politisk overgang i den her region, siger han.

Anden runde af fredsforhandlingerne mellem Syriens regering og oprørerne ser dermed ud til at slutte, uden at parterne har nærmet sig hinanden. Hverken regimet eller oppositionen har imidlertid kategorisk afvist en tredje runde forhandlinger.

Mens fredsforhandlinger i Geneve har været i gang, har en våbenhvile i den belejrede syriske by Homs gjort det muligt for hundredvis af civile at slippe ud af landets tredjestørste by. Mindst 1400 mennesker er blevet evakueret.

Våbenhvilen blev indledt sidste fredag og er siden forlænget to gange. Tidsfristen på den nuværende våbenhvile udløber lørdag aften ved midnat.

/ritzau/AFP