Udland

Thailand: Politiet opgav at fjerne demonstranter

Det lykkedes ikke de thailandske myndigheder at få fjernet de demonstranter, der siden november har blokeret dele af Bangkoks regeringskvarter.

Thailandske sikkerhedsstyrker gjorde tidligt fredag for første gang et seriøst forsøg på at rydde de områder, hvor demonstranterne har holdt til.  Flere tusinde thailandske politifolk fra en særlig aktionsstyrke fik ifølge den amerikanske TV-station CNN presset demonstranterne sammen på et mindre område, men ikke fjernet.

Konfrontationen mellem parterne forløb uden vold. Demonstranterne havde på forhånd sagt, at de ikke ville gøre voldelig modstand – men at de på den anden side heller ikke ville flytte sig frivilligt.

Sikkerhedsstyrkerne vil gøre et nyt forsøg lørdag på at rydde dele af områderne.

- Vi har trukket vores tropper tilbage, og vil gøre et nyt forsøg i morgen. Vi var der i dag for at vise, at vi mener det seriøst med at overtage kontrollen med områderne – eller i hvert fald genåbne områderne for trafikken, siger Thailands nationale sikkerhedschef, generalløjtnant Paradon Patthananthabut til CNN.

- Den almindelige holdning i befolkningen er, at ”nu er det nok”. Det er gået længere end blot en fredelig protest, forklarer han.

Demonstranterne har i månedsvis demonstreret mod den siddende premierminister Yingluck Shinawatram og hendes regering.  Som svar udskrev premierministeren valg den 2. februar. Hun vandt valget stort på grund af massiv opbakning i provinsen. Oppositionen boykottede valget og det havde held med at blokere en række valgsteder i hovedstaden Bangkok. Knap halvdelen af de thailandske vælgere stemte ved valget. Regeringen vil holde en ny valgrunde den 27. april, hvor vælgerne i de blokerede valgkredse får en ny chance for at  stemme.

Oppositionen har erkendt, at premierministeren har opbakning fra et flertal af befolkningen. Derfor ønsker de den demokratisk valgte regering erstattet af et ”udvalgt råd”, hvor Bangkoks middelklasse og oppositionen er bedre repræsenteret.