Udland

Rusland skal hjælpe NATO med at fjerne kemiske våben

Rusland og NATO skal i fælleskab stå for beskyttelsen af det amerikanske skib Cape Ray, der skal destruere de farligste af Syriens kemiske våben.

Dermed får Rusland også en praktisk rolle at spille i den komplicerede militære operation, der skal samle Syriens kemiske våben, få dem transporteret ud af landet og destrueret på åbent hav, skriver Nyhedsbureauet Reuters.

Det var Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, der afslørede planerne fredag under et officielt besøg i Rusland. Både Rusland og NATO ser som et godt signal at sende til omverdenen på et tidspunkt, hvor forholdet på andre områder ikke er det bedste.

I forvejen spiller en række lande – blandt andet Danmark – en rolle i den komplicerede militære operation, hvor sikkerheden skal være helt i top.

Syriens kemiske våben samles og udskibes fra havnebyen Latakia. Denne transport består en kombineret dansk-norsk styrke på i alt fire skibe for. Det er det danske krigsskib Esbern Snare, den norsk fregat Helge Ingstad, et transportskib fra det danske søværn og en et tilsvarende norsk transportskib.

Den dansk-norske styrke transporterer derefter de kemiske våben til en italiensk havn. Her skal de farligste af de kemiske våben flyttes over på specialfartøjet MV Cape Ray fra den amerikanske flåde.  Nogle af de mindre farlige kemiske våben skal destrueres på land – blandt andet i Tyskland.

Fra Italien sejler MV Cape Ray ud i Middelhavet til internationalt farvand, hvor de kemiske våben skal destrueres på åbent hav. Det er på denne sidste tur, det amerikanske flådefartøj skal eskorteres og beskyttes af den kombinerede flådestyrke fra Rusland og NATO.

Fjernelsen af de kemiske våben fra Syrien er i fuld gang – om end noget forsinket i forhold til tidsplanen. Den tredje ladning blev sendt af sted fra Syrien mandag, skriver Reuters.

Aftalen om at fjerne og destruere alle Syriens kemiske våben blev indgået i august sidste år, blandt andet på russisk initiativ, efter USA havde truet med at straffe det syriske regime for dets brug af kemiske våben mod civilbefolkningen.