Udland

NSA-ansat lånte Snowden sit password

En civil ansat hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA har mistet sit job, efter han har indrømmet, at han lånte sit brugernavn og password ud til den senere så berømte Edward Snowden, der lækkede tusindevis af hemmelige NSA-dokumenter.

Den ansatte valgte selv at sige sit job op i januar, efter han mistede sin sikkerhedsgodkendelse i november og havde fået at vide, at han sandsynligvis ville ende med at blive fyret.

En højtstående embedsmænd siger – anonymt – til Washington Post, at NSA-medarbejderen ikke er mistænkt for at have kendt til Edward Snowdens planer, men har indrømmet alvorlige brud på sikkerhedsbestemmelserne. Han har således indrømmet, at han lod Edward Snowden bruge sit brugernavn og password til at få adgang til dokumenter, som han vidste Snowden selv tidligere var blevet nægtet adgang til.

To andre NSA-ansatte, hvoraf den ene er en militærperson og den anden en civil ansat, er også blevet undersøgt og har mistet deres adgang til hemmeligstemplede dokumenter.  Alle de involverede arbejdede sammen med Snowden hos NSA eller NSA-underleverandører på Hawaii.

Nyhedsbureauet Reuters har tidligere skrevet, at 20-25 NSA-ansatte var blevet narret til at give Snowden deres brugernavn og password. Snowden havde angiveligt forklaret dem, at han behøvede oplysningerne i sit arbejde som systemansvarlig. Det har Snowden senere benægtet:

-Jeg har aldrig stjålet passwords eller narret dem fra nogen af mine kolleger, sagde han sidste måned, da han besvarede spørgsmål over en Google-chat fra sit midlertidige eksil i Rusland.