Udland

Syrien: Byen som parterne kæmper om nu

Mens verdens opmærksomhed er samlet om den belejrede by Homs, hvor der i øjeblikket er indgået en skrøbelig våbenhvile, så foregår der voldsomme kampe i Syrien et andet sted.

Byen Yabroud har i flere dage været udsat for voldsomme bombardementer, og hundredevis af indbyggere er flygtet fra byen over bjergene til nabolandet Libanon.

Den strategisk vigtige by og bjergområdet omkring byen har været på oprørernes hænder siden starten af det syriske oprør for tre år siden. Men i november iværksatte Assad-styrets tropper sammen med styrker fra den libanesiske Hizbollah-gruppe en stor og succesfuld offensiv i området, og den er blevet intensiveret nu.

-Der har været bombardementer fra fly og fra tanks siden i morges, fortæller Ahmed, der i dag er flygtet fra Yabroud med sin familie. Nyhedsbureauet AP mødte ham, da han krydsede grænsen fra Syrien ind i Libanon. Ifølge FN er 400 familier kommet samme vej som Ahmed og hans familie i løbet af de sidste fire dage.

En talsmand for de oprørere, der stadig holder stand i Yabroud, fortæller, at begge parter i øjeblikket venter på det endelige slag:

-Regeringens styrker samler sig udenfor byen. De håber at kunne erobre kontrollen med vejen til grænsen. Lige nu er der ingen bevægelse i Yabroud. Oprørerne har bremset offensiven. Og imens bliver hospitalerne fyldt op med sårede, siger en talsmand for byens oprørere, Liwa al-Ghuraba, til nyhedsbureauet Reuters.

Yabroud ligger i et område af stor strategisk betydning i det vestlige Syrien, på grænsen til Libanon. Motorvejen mellem hovedstaden Damaskus og landets tredjestørste by Homs løber igennem området, og fra Yabroud går en vigtig vej gennem bjergene til Libanon, som oprørerne har benyttet til at skaffe forsyninger til området.

Offensiven fra Assads styrker har erobret en række byer langs med motorvejen. Men først nu er turen kommet til Yabroud og vejen til den libanesiske grænse.