Udland

Syrien: Nu er nødhjælp kørt ind i Homs

Kort før middag genoptog FN evakueringen af den belejrede syriske by Homs.

Onsdag ved midnat slutter den våbenhvile, som den syriske regering og oprørerne er blevet enige om, og derfor har FN og hjælpeorganisationen Røde Halvmåne (den lokale pendant til Røde Kors) travlt med at få forsyninger ind i den belejrede by, og med at få så mange civile som muligt ud af byen. Den syriske regerings repræsentant, guvernøren i Homs Talal Barazi, har dog udtalt, at våbenhvilen kan forlænges yderligere, hvis det bliver nødvendigt.

- Første del af operationen er at dele nødhjælp ud, og så må vi se, om det lykkes med anden del af af operationen, at få folk ud. Der er allerede kørt busser ind i den belejrede bydel, men det er en meget skrøbelig våbenhvile, siger TV2's korrespondent i Homs, Rasmus Tantholdt.

Flere hundrede mennesker er blevet evakueret fra Homs gamle bydel, der er den sidste del af byen, der er under oprørerenes kontrol. Men det vurderes, at der stadig er omkring 1000 mennesker spærret inde i området, omringet af regeringsstyrker.

Evakueringen har været plaget af brud på våbenhvilen og gensidig mistro mellem parterne. I weekenden blev operationen midlertidigt afbrud, da køretøjer fra Røde Halvmåne konvoj blev beskudt. Oprørerne er skeptiske overfor aftalens ordlyd om at evakuere ”kvinder, børn, sårede og gamle”, fordi de rejser spørgsmålet om, hvad der så skal ske med mændene.

Foreløbig er de evakuerede mænd blevet interneret på en af byens skoler. Ifølge guvernør Talal Barazi bliver mændene forhørt for at fastslå, om de har deltaget i oprøret eller om de er civile fra byen. Ifølge hans tal er 111 mænd allerede forhørt og løsladt, mens 190 stadig tilbageholdes.

-De lever under førsteklasses forhold. De har alle faciliteter og lægehjælp og de er i sikkerhed, siger guvernøren til den britiske TV-station BBC.

FN har lovet, at holde ekstra godt øje med mændenes skæbne.

-Det er helt afgørende, at de ikke lider overlast, siger FN’s repræsentant Rupert Colville.

Imens fortsætter fredsforhandlingerne i den schweiziske by Geneve – men uden for alvor at rykke sig ud af stedet. Anden runde af forhandlinger begyndte mandag, men repræsentanterne for den syriske regering og de syriske oprørere går trægt. Derfor har FN besluttet at indkalde Rusland og USA – det betragtes som afgørende støtter for henholdsvis regeringen og oprørerne – til at deltage i forhandlingerne allerede torsdag.

Syriens tredjestørste by, millionbyen Homs, har været et centrum for borgerkrigen i Syrien lige siden starten foråret 2011. Efter det syriske styre slog hårdt ned på demonstrationer i byen, blev byen efter hårde kampe overtaget af oprørere.

I 2012 iværksatte Assads styre en stor modoffensiv, og efter voldsomme bombardementer lykkedes det at genvinde kontrollen med det meste af byen. Kun byens centrale, ”gamle” bydel og enkelte andre kvarterer var fortsat under oprørernes kontrol. Kvarterne faldt dog et efter et, indtil oprørerne midt i 2013 var trængt sammen i den gamle bydel, omringet af regeringstropper.

Oprørssoldaterne og bydelens civile har siden gennemlevet forfærdelige måneder med sygdomme og mangel på forsyninger. Ifølge oprørerne har der den seneste tid været hungersnød i den belejrede by, hvor indbyggerne har levet af blandt andet græs, rødder og blade fra træerne. Beretningerne fra byen førte til, at en humanitær indsats i Homs blev valgt som et første, konkret sted at lave en aftale, da fredsforhandlingerne i Geneve blev indledt i januar i år.

Du kan følge Rasmus Tantholdt på Facebook, Twitter, Instagram og Vine. Og selvfølgelig her på tv2.dk