Udland

Syrien: "Lad os smide alle udenlandske krigere ud"

Syriens regering er klar til at diskutere et forslag fra oppositionen om at jage udenlandske soldater ud af landet, siger Syriens viceudenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

 Forslaget er - ud over aftalen om en midlertidig våbenhvile i den belejrede by Homs - et af de eneste konkrete, der er kommet frem under fredsprocessen i den schweiziske by Geneve, hvor parterne i denne uge har taget fat på anden runde.

Den syriske opposition videregav onsdag forslaget til FN’s forhandler Lakhdar Brahimi.  Forslaget ligger i forlængelse af andre forslag, som oppositionens repræsentanter tidligere har fremsat om en overgangsregering, der skal håndhæve en total våbenhvile under tilsyn fra FN.  Denne overgangsregering skal ifølge oppositionen også lede arbejdet med at drive fremmede soldater ud af landet.

 På spørgsmålet om regeringen er klar til at forhandle det nævnte forslag om de udenlandske soldater, siger Syrien viceudenrigsminister, Faisal Mekdad:

 - Det er klart. Vi er åbne over for at diskutere alle forslag. Men vi må tage dem et efter et, siger han ifølge Reuters.

 Som krigen er skredet frem, har udenlandske islamister i vid udstrækning overtaget kampen mod regeringens soldater.  Nusra Fronten og Islamisk Stat i Irak og Levanten er eksempler på grupper med soldater fra andre lande.  Flere af disse grupper menes at modtage væsentlig støtte fra Golflandene.

Assads regeringsstyrker har til gengæld modtaget betydelig hjælp fra den libanesiske Hizbollah-milits. Hizbollah er netop nu aktive sammen med Assads regeringsstyrker i forsøget på at generobre byen Yabroad på grænsen til Libanon. Regeringen har også fået assistance fra Iran.

 De udenlandske islamister på oprørernes side har ikke bare bare bekæmpet regeringsstyrker. De har også ført væbnet kamp mod andre oprørsgrupper om kontrollen i enkelte områder.  I nogle områder føler syrerne sig truet af islamisterne, der gennemtvinger en dagsorden, der tager udgangspunkt i en fundamentalistisk udgave af islam.