Udland

Valg i Thailand den 27. april

Demonstranter forhindrede valghandlingen ved parlamentsvalget 2. februar i en femtedel af valgkredsene.

Den thailandske valgkommission siger tirsdag, at man vil forsøge at afvikle parlamentsvalg den 27. april de steder, hvor valget den 2. februar blev afbrudt.

For ni dage siden lykkedes det for demonstranter at forhindre valget i næsten en femtedel af valgkredsene, men nu vil de thailandske myndigheder forsøge at gennemføre valget i de resterende valgkredse.

Ifølge valgkommissionen stemte 20,4 millioner vælgere ved valget, svarende til knap 46 procent af de stemmeberettigede i 68 ud af 77 provinser.

I ni provinser var det imidlertid helt umuligt at komme til at stemme. Valghandlingen blev således forstyrret af demonstranter i 18 procent af valgkredsene.

Oppositionen, der forpurrede valget, kræver, at regeringen går af og erstattes af et såkaldt folkeråd, der dog ikke skal vælges af folket.

Den politiske uro i Thailand har nu varet i otte år og skyldes dybe konflikter mellem den Bangkok-baserede middelklasse og de mange fattige på landet, som altovervejende støtter Yingluck Shinawatra og hendes bror - den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra.

Thaksin, der er styrtende rig, blev styrtet ved et militærkup i 2006 og har siden 2008 levet i eksil i Dubai for at undgå fængselsstraf efter anklager om korruption. Ifølge kritikere styrer han sin søster, Yinglucks, politiske gøren og laden.

/ritzau/Reuters