Udland

FN vil diskutere atomvåben, ikke atomenergi

FN-vagthund håber at kunne overtale Iran til at forholde sig til en mistanke om atomvåbenproduktion. Det centrale spørgsmål er en del af dagsordenen ved lørdagens forhandlinger mellem  Iran og Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA)

 Regeringen i Teheran har hele tiden nægtet, at atomprogrammet på noget tidspunkt har handlet om våben. Det handler kun om energiforsyning, siger regeringen.

 Ved lørdagens samtale er den iranske regering repræsenteret ved Reza Najafi, der er Irans IAEA-udsending, mens FN-vagthunden er ledet af IAEA's vicedirektør, Tero Varjoranta.

 Lørdagens møde er en indledende manøvre, før iranerne og de internationale stormagter i gruppen P5+1 mødes om 10 dage for at tale om atomprogrammet.  En talsmand for Irans atomenergimyndigheder Behrouz Kamalvandi siger til Irna, at iranerne har til hensigt at besvare IAEA's spørgsmål.

 Det internationale samfund har i mange år pålagt Iran tunge sanktioner på grund af landets atomprogram, men  efter en atomaftale, som blev indgået i november mellem Iran og P5+1, trådte i kraft i januar, har landene lettet en smule på sanktionerne.  Iran har indledt implementeringen af aftalen.  Gruppen P5+1 består af landene USA, Rusland, Storbritannien, Kina, Frankrig og Tyskland.