Udland

Obama: Putins hårde stil er bare en gimmick

Rusland har lagt en masse arbejde i at forebygge terrorhandlinger i Sotji, siger den amerikanske præsident.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil gerne fremstå som en sej fyr, men det er kun en gimmick, mener hans amerikanske kollega Barack Obama.

Obama og Putin har under fælles møder stillet op til billeder, hvor de har stirret stift ud i luften, og dermed har det kunnet se ud som om, at det er småt med varme mellem de to ledere.

Men billeder kan være misvisende, siger Obama i et interview med NBC, hvor han også afviser, at hans forhold til den russiske præsident er "iskoldt".

- Sandheden er, at når vi sidder i møder er der masser af udvekslinger, der er en overraskende stor mængde humor og masser af given frem og tilbage, siger Obama.

- Han har altid behandlet mig meget respektfuldt, fortsætter præsidenten og tilføjer, at Putin anerkender behovet for at samarbejde trods uenigheder mellem Washington og Moskva.

- Han har en offentlig stil, hvor han godt han lide at sidde tilbagelænet og se ud som om, at han keder sig under fælles interviews.

- Mit indtryk er, at det bare er en gimmick i forhold til, at han gerne vil virke som en sej fyr. Amerikanske politikere har en anden stil. Vi har det med at smile til hinanden af og til, siger Obama.

I interviewet siger Obama også, at Rusland har en "kæmpe interesse" i at forhindre terror ved vinter-OL i Sotji, der begynder fredag.

Han siger samtidig, at Washington gør alt, hvad man kan for at hjælpe med sørge for, at atleterne er sikre.

- Rusland har naturligvis en enorm interesse i at forebygge enhver form for terrorhandling eller vold ved lokaliteterne. De har lagt en masse ressourcer i arbejdet, siger Obama.

Forud for legene har USA's transportmyndigheder midlertidig forbudt passagerer at tage væske med om bord på fly, der flyver mellem USA og Rusland, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selvmordsbombere dræbte i december 34 mennesker i den russiske by Volgograd, der ligger 700 kilometer nordøst for Sotji. Angrebene skabte frygt for, at vinter-OL vil blive udsat for terrorangreb.

/ritzau/AFP