Udland

Israel udsteder indrejseforbud til Gaza for Lykketoft

Israel mener, at Mogens Lykketoft har optrådt udiplomatisk, når han mødes med palæstinensere og ikke Israel.

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) er blevet forment adgang til Gaza, efter at han ifølge israelske embedsmænd har optrådt udiplomatisk.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Sagen har udløst en mindre diplomatisk krise, forud for en arbejdsrejse som Mogens Lykketoft påbegynder lørdag, hvor han skal mødes med repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre.

Han skal ikke mødes med repræsentanter fra Israel, som det er kutyme, når parlamentsformænd eller andre højtstående politikere besøger området.

Derfor vil Israels hær og udenrigsministerium ikke lade Lykketoft gennemføre besøget i Gaza, som han skulle have besøgt tirsdag.

Mogens Lykketoft understreger, at han har forsøgt at aftale et møde med fremtrædende israelske politikere og embedsfolk, men det har ikke ladet sig gøre.

- Jeg har gjort bestræbelser på at møde Knessets formand. Det kunne ikke lade sig gøre. Så nævnte jeg næstformanden. Det lykkedes heller ikke, siger Mogens Lykketoft.

I Israels Udenrigsministerium stiller man sig dog uforstående overfor den danske forklaring.

- Mogens Lykketoft bør tjekke sin opførsel. Den er udiplomatisk, og vi er overraskede og skuffede. Her er tale om en krise. Sådan lyder det fra Yigal Palmor, der er talsmand for Israels Udenrigsministerium.

Ifølge Yigal Palmor tog Lykketoft imod en palæstinensisk invitation og meddelte først herefter Israel, at han vil komme til regionen.

Dog uden først at forhøre sig om, hvorvidt det passede med Israels kalender. Og det gør det ikke.

Den forklaring afviser Mogens Lykketoft dog overfor Ritzau, og han understreger, at han ikke har haft planer om at mødes med Hamas-bevægelsen.

- Når det besøg i Israel, som jeg har foreslået dem senere på året, kan gennemføres, så forestiller jeg mig, at de vil gøre sig ekstra anstrengelser for at sørge for, at vi også kan komme til Gaza, siger han.