Udland

Amerikansk missionær sendt i arbejdslejr i Nordkorea

Kenneth Bae blev i 2013 idømt 15 års straffearbejde i Nordkorea. USA vil sende topdiplomat til Pyongyang.

Den amerikanske missionær, som siden 2012 har været tilbageholdt i Nordkorea og siden idømt 15 års hårdt straffearbejde, er blevet overført til en af landets berygtede arbejdslejre.

Det oplyser en kilde i det amerikanske udenrigsministerium med henvisning til oplysninger fra den svenske ambassade i Pyongyang.

Ansatte ved ambassaden har mødt den fængslede Kenneth Bae flere gange.

- Vi er dybt bekymrede, siger Jen Psaki, talskvinde for udenrigsministeriet i Washington, om den seneste udvikling i sagen.

Sverige fungerer som diplomatisk "mellemmand" mellem USA og Nordkorea. Forholdet mellem de to lande er iskoldt, og de har ingen diplomatiske forbindelser.

Iagttagere har sagt, at Bae er, eller kommer til at blive, en brik i eventuelle forhandlinger mellem USA og Nordkorea.

Jen Psaki siger, at USA er indstillet på at sende en topdiplomat i form af ambassadør Robert King til Pyongyang for at forsøge at overtale styret til at løslade Kenneth Bae.

Hun vil ikke bekræfte oplysninger i pressen om, at King allerede mandag ventes at ankomme til den nordkoreanske hovedstad.

Nordkoreas højesteret dømte den 30. april i fjor Kenneth Bae til 15 års straffearbejde.

Bae, der er født i Sydkorea, men er amerikansk statsborger, var kristen missionær og turguide for flere turister i det ellers så lukkede Nordkorea, før han i november 2012 blev anholdt, anklaget for undergravende virksomhed mod regeringen.

I august sidste år blev han indlagt på et hospital. Han var alvorligt syg efter at have tabt sig 22 kilo efter måneder med hårdt tvangsarbejde.

Dengang fortalte hans søster Terri Chung, at Bae lider af diabetes, forstørret hjerte, leversygdom og rygsmerter.

Kenneth Bae skal være blevet overflyttet fra sygehuset til en arbejdslejr den 20. januar, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP