Syriens kemiske våben skaber på ny diskussion i FN

FN: Syrien må handle hurtigere for at klare tidsfristerne i programmet for ødelæggelse af dets kemiske våben.

Den særlige koordinator for den internationale mission med at flytte Syriens kemiske våben, Sigrid Kaag, mener ikke, at den syriske regering med overlæg forhaler overførelse af dets kemiske arsenaler til udlandet.

- Nej, jeg mener ikke, at det er med overlæg. Der er en grund til forsinkelser. En sammenhæng, siger hun.

Kaag orienterede torsdag FN's Sikkerhedsråd bag lukkede døre om missionen, og Sikkerhedsrådet opfordrede Syrien til at handle hurtigt for at leve op til dets forpligtelser med de kemiske våben i henhold til internationale aftaler.

- Syriens forsinkelser med at få ødelagt de kemiske arsenaler er ikke uoverstigelige, men Damaskus må klart handle hurtigere for at klare tidsfristerne. Der skal handles nu, understreger Kaag.

Mindre end fem procent af de kemiske våbenarsenaler i Syrien er blevet flyttet ud af Syrien, siger USA, og der er i Vesten bekymring, da syrerne netop har overskredet endnu en tidsfrist.

Men Rusland, der er Syriens vigtigste allierede, siger, at Syrien ikke forhaler tiden, og at Vesten nærer overdrevne bekymringer for processen med at få landets kemiske våben uskadeliggjort.

- Det hele er i bevægelse, forsikrer russiske FN-diplomater, mens tonen er langt mere kritisk fra de vestlige lande.

- Vi mener, at tiden nu er løbet ud for undskyldninger, siger den britiske FN-ambassadør, Mark Lyall Grant.

Omkring 700 ton farlige kemiske våben skulle have været sendt ud af Syrien senest ved nytåret. Yderligere 500 ton farlige "kategori to" kemikalier skulle have været ude af Syrien onsdag.

Men kun to mindre ladninger har forladt den syriske havneby Latakia - den 7. og den 27. januar.

Et dansk fragtskib og et dansk krigsfartøj deltager i arbejdet med at transportere de kemiske våben væk.

De indgåede aftaler siger, at Syriens samlede kemiske arsenal skal være tilintetgjort den 30. juni.

Det var USA og Rusland, som stod bag planen om at fjerne alle de kemiske våben fra syrisk jord. Det skete efter et kemisk angreb på en forstad til Damaskus sidste år.

/ritzau/Reuters