Udland

Syrien: Aftale om evakuering af belejret by

Den syriske regering har meddelt, at der nu er indgået en aftale om evakuering af den belejrede by Homs.

Byens guvernør har indgået en aftale med FN om at såkaldte "uskyldige civile" kan få lov til at forlade den belejrede by. Aftalen omfatter, ifølge den syriske regering, kvinder, børn, ældre mennesker og sårede.

Ifølge den britiske TV-station BBC er FN en smule mere forbeholdne og siger, at der stadig er forhandlinger i gang om spørgsmålet. En talsmand for FN har dog budt aftalen velkommen.

- FN og vores humanitære partnere har allerede deponeret mad, medicin og andre fornødenheder i udkanten af Homs, så vi er klar til omgående levering, så snart parterne giver grønt lys for en sikker  adgang til byen, siger FN-talsmand Farhan Haq.

Det syriske Røde Halvmåne - den lokale pendant til Røde Kors - siger, at man håber evakueringen kan gennemføres i morgen fredag, og at man vil være i stand til at bringe forsyninger ind til de tilbageblevne civile allerede lørdag.

Byens Homs har været hjemsted for nogle af de mest intense kampe i den nu tre år lange syriske borgerkrig, og dele af Homs' gamle bydel har været belejret af regeringsstyrker siden juni 2012. Byen ligger delvist i ruiner efter de voldsomme kampe og bombardementer, og en oprørsstyrke er fanget i Homs' gamle bydel sammen med de civile. I alt menes 2500 mennesker at være spærret inde i Homs.

Ved de netop overståede forhandlinger i Geneve mellem den syriske regering og oprørerne lykkedes det - til alles overraskelse - ikke at finde en løsning på situationen i Homs. Den syriske regering siger, at oprørerne bruger de civile i Homs som "menneskeligt skjold". Oprørerne er til gengæld mistænksomme over for aftalen om at lade kvinder, børn ,ældre og sårede forlade byen. For de frygter, hvad der så vil ske med de tilbageblevne mænd.

I følge nyhedsbureauet Reuters har oprørerne tidligere indgået en lignende aftale med regeringen i Mouadamiya, vest for hovedstaden Damaskus. Her fik kvinder og børn lov til at forlade et belejret område - men efterfølgende blev en stor del af de tilbageværende mænd dræbt.