Udland

FN kræver sexmistænkte præster fjernet

FN kræver onsdag, at Vatikanet øjeblikkeligt fjerner alle præster, som er kendt eller mistænkt for sexovergreb mod børn, fra deres embede. Præsterne skal overgives til de civile myndigheder, skriver FN's komité for børns rettigheder i en ny rapport.

Vatikanet har systematisk prioriteret den katolske kirkes rygte over beskyttelse af børn mod præsternes overgreb, lyder det i rapporten.

FN-vagthunden siger samtidig, at paven bør udlevere arkiver om seksuelt misbrug af titusindvis af børn, så såvel syndere som dem, der forsøger at dække over deres kriminelle handlinger, bliver stillet til ansvar.

- Præsterne er blevet flyttet fra sogn til sogn eller andre lande i forsøget på at skjule de kriminelle handlinger, siger rapporten.

Rapporten betegnes som FN's kraftigste kritik af Vatikanet nogensinde.

I sidste måned udspurgte FN's komité for børns rettigheder repræsentanter for Vatikanet om sager vedrørende misbrug af børn ved en høring, der fandt sted i den schweiziske by Geneve.

Det var første gang, Vatikanet udtalte sig offentligt om sagerne. Her forsvarede Vatikanet sig med, at man har iværksat initiativer, der skal sætte en stopper for overgrebene.

- Resultaterne af et samarbejde mellem lokale kirker og Vatikanet vil hjælpe til med at eliminere sexovergrebene på børn begået af præster og andet kirkeligt personale, sagde Vatikanets udsending, ærkebiskop Silvano Tomasi.

I de senere år har der været et hav af sager, hvor katolske præster er anklaget for at have begået overgreb. I det seneste årti er der således indberettet mere end 4000 sager om sexovergreb mod børn til Vatikanet.

Det ventes, at Vatikanet vil kommentere den nye rapport senere onsdag.