FN: Børn bliver fængslet og torteret i syrisk borgerkrig

De syriske børn er blandt de største ofre for krigen i landet, lyder det i en ny rapport fra FN.

Oprørerne i Syrien rekrutterer flygtningebørn i nabolandene, og den syriske regeringshær fængsler og torterer børn med tilknytning til regimets modstandere ifølge FN.

I begyndelsen af konflikten var det hovedsageligt regeringens styrker, som stod bag overgreb mod børn. Men i takt med, at konflikten er intensiveret, kan børn heller ikke føle sig på sikker grund i nærheden af folk fra oppositionen.

- De lidelser, som børn er blevet udsat for i Syrien, siden denne konflikt brød ud, og som er dokumenteret i denne rapport, er ubeskrivelig og uacceptabel, hedder det i rapporten.

Også oprørsgrupper, der støttes af vestlige lande, begår overgreb mod børn.

- Specielt bekymrende er sager om rekruttering af børn eller forsøg på det blandt flygtninge i nabolandene, skriver FN.

I de fleste af tilfældene er det grupper tilknyttet Den Frie Syriske Hær (FSA) eller bevæbnede syrisk-kurdiske grupper, som har forsøgt at hverve syriske børn i flygtningelejrene, fastslår rapporten.

USA, Tyrkiet og golf-staterne i Mellemøsten er blandt de lande, som støtter FSA.

Mangel på uddannelse, ringe muligheder for at finde beskæftigelse eller pres fra andre personer er blandt de faktorer, som fører til, at flygtningebørn bliver en del af krigen mod regimet, konstaterer rapporten.

Borgerkrigen har sendt mindst to millioner mennesker på flugt. Og rigtig mange er børn eller unge.

- Interviews med børn og deres forældre viser, at tab af forældre og slægtninge, politisk mobilisering og pres fra familien samt folk i nærmiljøet bidrager til, at børn bliver involveret i FSA-tilknyttede grupper, står der i rapporten.

Mange drenge fortæller, at de føler sig forpligtet til at slutte sig til oprørerne.

Der er ingen meldinger om, at præsident Bashar al-Assads tropper hyrer børn, men regimets styrker er "ansvarlige for pågribelser og vilkårlig fængsling og tortur af børn, hvis de mener, at børnene har tilknytning til oprørerne", hedder det i rapporten.

Regimet har også brugt børn som levende skjold under ildkampe med oprørere ifølge FN.

/ritzau/NTB