Udland

Biden ringer til Ukraines præsident: Søg dialogen

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, mener, at Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, bør søge dialog og kompromis for at få stoppet krisen i landet.

Og i et telefonopkald til Janukovitj opfordrer han også til, at landets uropoliti "med det samme" bliver trukket tilbage, lyder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

I samtalen understregede Biden, at "den eneste farbare vej til fred og stabilitet i Ukraine er gennem fortsat dialog og ægte kompromis i forhold til at danne en ny regering, der kan gøre sig fortjent til folkets tillid".

Ukraine har været rystet af protester siden november, hvor Janukovitj afviste en associeringsaftale med EU og i stedet valgte at knytte tættere bånd med Rusland. Siden har protesterne udviklet sig til en bevægelse, der ønsker præsidenten afsat.

Pro-EU-ledere forlanger samtidig ændringer i forfatningen, der indskrænker præsidentens magt, og samtidig skal anholdte aktivister sættes på fri fod, lyder det.

Biden opfordrer Janukovitj til at "benytte enhver mulighed, inklusiv tilbud om international støtte, til at reducere spændingerne og i stedet opbygge tillid med Ukraines folk for at finde en politisk løsning på krisen".

Det, siger han, betyder blandt andet, at landets uropoliti skal trækkes tilbage med det samme, at indespærrede demonstranter skal sættes fri, og at de personer, der har slået og angrebet journalister og demonstranter, bliver holdt ansvarlige for deres handlinger, lyder det.

Tirsdag kom det frem, at Janukovitj påtænker at udskrive valg, hvis der ikke kan findes en anden vej ud af krisen.

Mindst to demonstranter og to betjente har mistet livet i sammenstød i den omtrent to måneder lange krise.

/ritzau/AFP