Udland

Ukraine: Oppositionen vil ændre forfatningen

Oppositionen i Ukraine vil nu skrue forfatningen 10 år tilbage i tiden, så præsidenten får mindre magt. Det skriver BBC tirsdag.

Parlamentsmedlemmer fra oppositionen i Ukraine forventes at presse på for at få en lovændring igennem, der vil give præsidenten mindre magt over landet. Det sker måske allerede tirsdag.

Tanken er, ifølge oppositionsleder Arseny Yatsenyuk, at få forfatningen fra 2004 tilbage. Med det formål at ”fjerne den diktatoriske magt fra præsidenten og give retten til at lede landet til det ukrainske folk”.

Samtidig vil oppositionen kæmpe for, at arresterede demonstranter bliver løsladt fra fængslerne.

Ukraine har været plaget af uro siden november, hvor præsident Viktor Janukovitj lagde en samarbejdsaftale med EU på is og i stedet indgik en aftale med Rusland. Det seneste uger er demonstrationerne og uroen taget til, og det første i sidste uge til, at landet premierminister, Mykola Azarov, gik af.

Det førte også til, at præsident Janukovitj gik på sygeorlov på ’ubestemt tid’. Han kom dog tilbage på posten mandag.

Oppositionsleder Arseny Yatsenyuk, der i sidste uge afviste posten som ny premierminister, har udtalt, at han og partiet er klar til at stemme forfatningsændringen igennem allerede tirsdag, men det er uklart om de kan samle et flertal i parlamentet.