Udland

Thailand: Forfatningsdomstol skal annullere valget

Oppositionen i Thailand har anlagt sag ved landets Forfatningsdomstol for at få weekendens parlamentsvalg annulleret. Det fortæller den britiske TV-station BBC.

Oppositionen kræver også premierminister Yingluck Shinawatras regerende parti tvangsopløst, fordi partiet efter oppositionens mening har brudt forfatningen. Blandt andet ved at weekendens parlamentsvalg ikke blev gennemført på én dag sådan som valgloven kræver.

Regeringen siger til gengæld, at det i høj grad var oppositionens blokader, der forsinkede og forstyrrede parlamentsvalget.

Oppositionen er overbevist om, at de får medhold ved forfatningsdomstolen, der flere gange tidligere har truffet afgørelser imod regeringspartiets interesser. Ifølge BBC annullerede den thailandske forfatningsdomstol et parlamentsvalg for otte dage siden og har to gange tidligere opløst partiet og forhindret partiets ledere i at indtage topposter i regeringen.

Yingluck Shinawatras parti har efter alt at dømme et flertal af den thailandske befolkning bag sig. Ved weekendens valg blev valget gennemført uden problemer ved 90 procent af landets valgsteder, især i de dele af landet, hvor regeringen har stor opbakning.

I oppositionens højborg Bangkok blev valget til gengæld forhindret mange steder, hvor valgstederne blev blokeret af demonstranter. Oppositionen ønsker det parlamentariske demokrati ophævet – i hvert fald midlertidigt – og den folkevalgte regering erstattet af et udpeget ”ekspert-råd”.