Udland

Syriens kemiske våben kan være ude 1. marts

Syrien vil i denne måned bringe kemiske stoffer ud af landet, siger Ruslands udenrigsministerium.

Syrien vil i denne måned sende et stort parti kemiske stoffer ud af landet og vil kunne afslutte hele flytteprocessen senest den 1. marts, siger den russiske viceudenrigsminister Gennadij Gatilov tirsdag.

- Den syriske regering meddelte i går, at flytninger af store mængder af kemiske stoffer er planlagt i februar. De er parate til at have afsluttet denne proces den 1. marts, siger Gatilov til det statslige nyhedsbureau RIA.

Operationen med at få fjernet Syriens lager af kemiske våben og stoffer til kemiske våben sker ikke i henhold til den aftalte tidsplan. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil en tidsfrist for at få alle kemiske giftstoffer ud af landet blive overskredet i denne uge.

I Washington er Syrien blevet beskyldt for at forhale hele processen, og den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har bedt sin russiske modpart, Sergej Lavrov, om at lægge pres på den syriske regering for at få accelereret operationen.

Rusland har været det syriske styres mest magtfulde allierede under den næsten tre år lange konflikt i Syrien, og Moskva siger, at Vesten nærer overdrevne bekymringer for processen med at få landets kemiske våben uskadeliggjort.

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (Opwc) vurderede for nylig, at destrueringen af kemiske våben i Syrien bliver tre måneder forsinket og formentligt først vil være færdig i slutningen af juni.

I den oprindelige plan var det forventet, at destrueringen af sennepsgas og stoffer til gasserne Sarin og VX ville være destrueret i slutningen af marts.

Et dansk fragtskib og et dansk krigsfartøj deltager i arbejdet med at transportere de kemiske våben væk.

Omkring 700 ton farlige kemiske våben skulle have været sendt ud af Syrien senest ved nytåret.

Det var USA og Rusland, som stod bag planen om at fjerne alle de kemiske våben fra syrisk jord. Det skete efter et kemisk angreb på en forstad til Damaskus sidste år.

/ritzau/Reuters