Udland

Nervekrigen fortsætter i Kiev

Natten til tirsdag er forløbet roligt i Ukraines hovedstad Kiev. Det fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, efter protesterne mod landets regering fortsætter på 3. måned.

Den voldsomme strid i Ukraine drejer sig bl.a. også om, hvorvidt Ukraine skal nærme sig nabolandet Rusland eller nærme sig vestlige samarbejdspartnere som EU og NATO. Ukraines premierminister, Mykola Asarov, valgte i går at træde tilbage, mens præsident Janukovitj tilbød posten til oppositionen, som dog takkede nej.

- Det tyndede ud allerede i aftes, men der er stadig folk hernede, siger Uffe Dreesen og tilføjer, at sagen ikke er afgjort, selvom regeringen har valgt at ophæve en omstridt anti-demonstrationslov.

- De er ikke underskrevet endnu af præsidenten. Han trækker det lidt ud. Og man vil have de mange arresterede løsladt. De er blevet taget som gidsler, siger man. Der er måske et spil for øjeblikket, hvor Janukovitj venter med at underskrive loven i håb om at nogle af demonstranterne vil forlade de besatte bygninger og pladser. Så der foregår stadig en nervekrig her i hovedstaden, lyder det fra Uffe Dreesen.

Forsøger at ride med på bølgen

Og selvom antidemonstrationsloven nu er droppet, er den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko langt fra tilfreds. I et brev opfordrer hun demonstranterne til at fortsætte deres protester, indtil Ukraines præsident går af. Men hun spiller ikke nogen stor rolle i sagen, mener Uffe Dreesen.

- Hun er leder af et af de tre partier, som står bag oprøret. Men det har fra begyndelsen været et oprør, som var spontant og kom fra mennesker, som ikke havde med noget politisk parti at gøre. Alligevel har partierne forsøgt at ride med på bølgen. Men det er ikke dem, der bestemmer farten, siger han.

Presset præsident

Både Rusland og EU har høje interesser i, hvordan konflikten udvikler sig. Catherine Ashton, EU udsendte kommer til Kiev i dag på endnu et besøg, i forsøget på at overtale Janukovitj til at foretage forandringer. Indtil videre uden store resultater.

- Men Janukovitj er presset. Hans opbakning smuldrer. Oprøret har bredt sig til flere provinsbyer. Også lidt over mod Øst i hans eget kerneland. Oligarkerne er også bekymret over udviklingen. Han står på et skrøbeligt underlag og det kan betyde, han vil være mere tilbøjelig til at gå demonstranterne i møde, lyder vurderingen fra Uffe Dreesen.