Udland

Kvindelig indisk politiker: Kvinder kan lægge op til voldtægt

En kvindelig indisk politiker har udtalt, at kvinder kan lægge op til voldtægt ved den måde, de klæder og opfører sig på.

Det er politikeren Asha Mirje fra det indiske centerparti NCP, der kommer med udtalelserne.

- Behøvede hun virkelig at gå ud og se en film med sin ven om aftenen klokken 23?, spørger hun, og referer til den 23-årige fysioterapeut, der døde efter en gruppevoldtægt i Delhi i 2012, og som satte gang i en ophedet debat om voldtægt.

Læs også: Ekspert: Derfor er Indien plaget af voldtægter

Asha Mirje kommenterede også en gruppevoldtægt af en fotojournalist i Mumbai i 2013, og spurgte ind til, hvad fotojournalisten lavede på så afsides et sted.

- Voldtægter finder sted på grund af en kvindes påklædning, hendes opførsel og hendes tilstedeværelse på upassende steder, siger hun ifølge The Guardian.

Læs også: Indien: Fem fængslet for voldtægt af dansk kvinde

Stig Toft Madsen fra Nordisk Institut for Asiatiske Studier ved Københavns Universitet, mener at udtalelsen er meget konservativ og provokerende, selvom den er mere kulturelt accepteret i Indien.

- Herhjemme er det aldrig kvindens skyld. I Indien er det altid kvindens skyld. Hun kunne jo bare have været mere forsigtig. Det kulturelle udgangspunkt er helt omvendt, siger han til tv2.dk.

Læs også: Politifolk suspenderet efter voldtægt af dansker

Selvom Indien halter bagefter, når det kommer til kvindesynet, er der er mange punkter, hvor Indien har haft en stor udvikling.

- Indien har været et demokrati meget længe, og de har liberaliseret det økonomiske marked, hvilket har ført til stor vækst. Kastesystemet er også ved at blive udfaset. Familiens og kønnenes rolle i samfundet er et af punkterne, der ikke er blevet moderniseret endnu, siger Stig Toft Madsen.

Læs også: Ny voldsom voldtægt i Indien

At fremgang på visse punkter ikke er lig med fremgang på andre er noget, som Sofie Danneskiold-Samsøe fra Institut for Samfund og Globalisering på RUC kan nikke genkendende til.

- Inden for den internationale forskning i køn, magt og vold er det kendt, at kønskulturen er svær at lave om på, selv i samfund som ellers er under rivende forandring på andre områder. Stor økonomisk og teknologisk udvikling kan altså godt finde sted parallelt med bevarelse af traditionelle familieformer og kønsroller, siger hun.

Stig Toft Madsen mener dog, at det går langsomt fremad i Indien.

- I takt med at kvinder bevæger sig mere ud og får mere uddannelse, så stiger trangen til frihed også. Den store reaktion, der har været på den seneste tids voldtægter har også medført lovændringer, siger han.