Udland

USA: Syrisk regering afviser afgørende hjælp til civile

 Den syriske regering forgifter stemningen ved fredsforhandlingerne i Genève ved at afvise leveringer af vital nødhjælp til civilbefolkningen i belejrede byer - blandt andet i byen Homs, siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

 Samtidig blev det gjort klart, at parterne står så langt fra hinanden, at et møde, der skulle have fundet sted sent tirsdag er blevet aflyst.

 Delegationen fra den syriske regering sagde, at den ikke ville holde mødet, efter at den tidligere på dagen havde beskyldt USA for at "bevæbne terrorister."

USA presser på

Talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium opfordrer præsident Bashar al-A Assads regering til øjeblikkeligt at godkende en samlet liste over de foreslåede konvojer, som FN søger godkendt til byerne Homs, Mouadamiyah, Douma, Yarmouk, Mleih og Barzeh.

 - Damaskus har ikke taget nævneværdige skridt til at sikre adgang til de belejrede områder og lette leveringerne af blot en smule nødhjælp til de lidende, siger Edgar Vasquez fra det amerikanske udenrigsministerium.

 - Der er snarere tale om, at regimet gør forhandlingsklimaet endnu værre ved fortsat at nægte føde, vand og medicin til den syriske befolkning, siger han.

500 ton mad venter på nødforsyninger

Den syriske opposition meddelte i en erklæring tirsdag eftermiddag, at den er parat til at ophæve belejringer af tre landsbyer på regeringens side i den nordlige del af landet som led i en brede aftale om belejrede byer.

 FN-lastbiler læsset med 500 ton fødevarer og andre vitale nødforsyninger er parat til at blive bragt ind i Syren til Hassakeh og Deir al-Zor, så snart den syriske regering giver grønt lys, siger Vasquez.

 Den fjerde dag med fredsforhandlinger i Genève mellem delegationerne fra oprørerne og regimet gik i mere hårdknude tirsdag, hvor de blev indledt klokken 11. Der skete heller ikke fremskridt ved forhandlingerne mandag, hvor der blev åbnet mere op for politiske spørgsmål.

 - En principerklæring, som den syriske regering har fremlagt ved fredskonferencen, indeholder intet om hovedformålet med forhandlingerne, siger oppositionen, som henviser til, at regeringen ikke nævner et overgangsstyre med et eneste ord.

 Regimet havde på forhånd udelukket enhver diskussion om, at Assad skal gå af. Forhandlingerne i weekenden havde mest fokus på humanitær hjælp og en fangeudveksling.