Udland

Ukraines premierminister træder tilbage

Ukraines premierminister, Mykola Asarov, træder tilbage. Det meddeler hans kontor, netop som parlamentet i Kijev har indledt en ekstraordinær samling for at tage stilling til, om en omstridt kriselovpakke skal skrottes efter flere ugers indenrigspolitiske spændinger.

 - Jeg har truffet en personlig beslutning om at bede Ukraines præsident om at tage imod min afskedsbegæring i et forsøg på at øge mulighederne for at finde et politisk kompromis, så konflikten kan løses fredeligt, siger han i en erklæring.

 Meddelelsen om premierministerens tilbagetræden var ventet, efter at præsident Viktor Janukovitj i weekenden tilbød oppositionen posten.

 Præsidenten og de mest fremtrædende oppositionsledere er nået til enighed om, at en ny lovpakke, der i praksis gør det meget vanskeligt at demonstrere lovligt, skal ændres.

 Samtidig med at premierministeren udsendte erklæringen, tog parlamentet fat på en vigtig debat om at ændre en række omstridte love, der havde til formål at forhindre oppositionens demonstrationer.

 - En politisk beslutning er blevet truffet om at ophæve lovene, der blev vedtaget 17. januar, og som har fremkaldt mange diskussioner, hed det i beskeden fra præsidentens kontor mandag aften.

 Det har blandt andet vakt stor harme, at der nu er forbud mod at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser. Oppositionsaktivister har i ugevis slået lejr på blandt andet Uafhængighedspladsen i Kijev og krævet regeringens afgang.

 Demonstranterne er rasende over, at Janukovitj har afvist at underskrive en samarbejdsaftale med EU og i stedet valgt at omfavne Rusland, der har tilbudt lån og gunstige betingelser for leverancer af gas og olie.