FN afbryder Syrien-forhandlinger før tid

FN-mægler Lakhdar Brahimi valgte i dag at afbryde fredsforhandlingerne om Syrien før tid,  fordi parterne stod for langt - og for uforsonligt - over for hinanden. Begge parter udtalte efterfølgende, at der ikke var opnået fremskridt.

Forhandlingerne fortsætter dog de næste dage.

De syriske fredsforhandlinger i Geneve løb som forventet ind i vanskeligheder mandag, da man nåede frem til det afgørende spørgsmål om, hvilken rolle præsident Bashar Assad skal spille i fremtidens Syrien.Den syriske regerings forhandlere afviste fuldstændigt at forhandle om en overgangsregering.

FN’s forhandlere fik ellers en opmuntring søndag, da parterne indgik en aftale om, at kvinder og børn frit kan forlade den belejrede by Homs.

- Det var ventet, at dagen i dag ville blive hård. Men det der gør det så tragisk er, at der faktisk heller ikke er kommet rigtig gang i den humanitære hjælp til den belejrede by Homs. Så det har været en sørgelig dag. Men folk, der har erfaringer med denne slags fredsforhandlinger siger, at sådan er det altid i starten. Det har hele tiden været spået, at det ville blive hårdt, siger TV2’s korrespondent Ulla Terkelsen, der følger forhandlingerne i Geneve.

Allerede tidligere mandag gik forhandlingerne imidlertid hurtigt i hårdknude, da den syriske regering fremlagde et dokument med ”grundlæggende principper” for de videre forhandlinger. Dokumentet taler om, at Syrien skal have ret til at vælge sit eget politiske system uden ”påtvungne ideer” fra udlandet.

Det betyder oversat fra diplomatsprog til almindeligt sprog, at USA og Vesten skal blande sig udenom Syriens fremtid.

Dokumentet blev omgående afvist af repræsentanterne for de syriske oprørere og af FN, der står som ansvarlig for forhandlingerne.

- Denne erklæring er udenfor Geneve-forhandlingernes rammer, som er at skabe en form for overgangsregering.  Erklæringen undgår at adressere det centrale problem, kommenterede oprørernes chefforhandler Hadi al Badra til nyhedsbureauet Reuters.

Men den syriske regering svarede lige så bestemt tilbage:

- Vi er her for at diskutere terrorisme, ikke for at diskutere overdragelse af magten, sagde den syriske vice-udenrigsminister Faisal Mekdad. Han understregede dog, at Syrien ville mødes med FN’s forhandlere i et forsøg på at bringe forhandlingerne videre.

Ved forhandlingerne i weekenden har de to parter siddet i samme rum, men dog uden at tale direkte med hinanden. I stedet har de meddelt sig til hinanden via en FN-forhandler. Man valgte at indlede forhandlingerne med at diskutere hjælp til den belejrede by Homs.

Aftalen om, at kvinder og børn frit kan forlade den belejrede by blev det første konkrete forhandlingsresultat, mens en aftale om at bringe nødhjælp frem til byen er mere usikker - og altså ikke kommet i stand endnu.

- Man har hele tiden forventet, at det ville komme til at gå langsomt. Men som man siger: Så længe forhandlerne ikke er rejst herfra, så er der håb, siger Ulla Terkelsen.