Udland

Steffen Jensen: Det går baglæns i Egypten

Dagen efter de omfattende uroligheder i Egypten, hvor 49 mennesker mistede livet, gør det magtfulde egyptiske militær tilsyneladende klar til at stramme grebet om magten.

I dag meddelte den midlertidige præsident Adly Mansour, at man vil holde præsidentvalg før et kommende parlamentsvalg. Tilsyneladende en ubetydelig ændring. Men en ændring der gør, at den næste præsident kan vælges efter den nuværende valglov – uden parlamentet får en mulighed for at lave valgloven om.

- Det betyder at præsidenten bliver en smule mere magtfuld i forhold i forhold til parlamentet. Alle forventer, at hærchefen Abdel Fattah al-Sisi stiller op og vinder præsidentvalget. Så det er en ændring af magtfordelingen i landet til hans fordel, siger TV2’s korrespondent i Egypten, Steffen Jensen.

- Hos de egyptere, der tør ytre sig når vi er ude på gaden, er der massiv støtte til Sisi.  Der er så meget kaos i mange almindelige menneskers liv, at de simpelthen ønsker at få en stærk mand, der kan rydde op. De er næsten ved at hælde demokrati og frihed ud med badevandet, bare de kan få en stærk mand, der kan holde orden i eget hus, siger Steffen Jensen.

Der er stadig en stor del af den egyptiske befolkning, der er modstandere af militæret og general al-Sisi. Men de er blevet trængt ud fra den politiske scene og er nu overladt til at protestere på gaderne. Det gælder både den store del af den egyptiske befolkning, der støtter Det Muslimske Broderskab, og den liberale, sekulære opposition, der var med til at starte de demonstrationer, der for tre år siden tvang diktatoren Hosni Mubarak fra magten.

- Menneskerettighedsorganisationer siger, at situationen er værre end nogensinde. Folk, der opfordrede til at stemme nej til forfatningen, blev anholdt. Og man kam også forestille sig op til præsidentvalget, at hvis nogen går ud og siger ”boykot præsidentvalget”, så risikerer de at blive arresteret. Vi er på vej bagud.

- Når Det Muslimske Broderskab og præsident Mursi blev valgt med støtte fra næsten halvdelen af befolkningen, så der stadig en stor del af befolkningen, der støtter det Muslimske Broderskab. En anden ting er, at Det Muslimske Broderskab har drevet en række sociale institutioner, som nu er blevet lukket og slukket. Og det vakuum i socialhjælpen er der ikke nogen fra myndighederne, der har fyldt ud. Så der er mange, mange mennesker, der er frustrerede., siger Steffen Jensen fra Kairo.