Udland

Snowden vender ikke hjem uden amnesti

Den afhoppede efterretningsmand  Edward Snowden er klar til at forhandle med justitsminister Eric Holder om at vende tilbage til USA, men ikke uden en garanti om amnesti.

 Det siger den amerikanske afhoppers juridiske rådgiver, Jesselyn Radack, der repræsenterer whistleblower-organisationen Government Accountability Project.

 Hun erklærer sig tilfreds med, at den amerikanske justitsminister har signaleret, at han vil tale med Snowdens advokater om, hvordan den tidligere efterretningsmand kan vende hjem fra sit asyl i Moskva.

 - Det er en lille smule nedslående, at han (Holder red.) synes at udelukke en mild straf eller amnesti, som er de to forhandlingspunkter. Men igen ingen af os er blevet kontaktet om at genstarte forhandlinger.siger Radack i tv-interview fra Moskva.

 I et interview torsdag sagde Holder, at den amerikanske regering end ikke vil overveje et amnesti.

 Men anklages Snowden for spionage, så vender han ikke hjem, siger Radack.

 - Han er blevet straffet en del allerede, og selv om vi vil være glade for dialog og forhandling, så vil han ikke komme hjem for at blive mødt med spionanklager, påpeger hun.

 Snowdens afsløringer af de metoder, som efterretningstjenesten NSA benytter sig af for at spionere mod amerikanere og folk rundt om i verden, er blevet mødt med vrede. Blandt andet af europæiske politikere og i særdeleshed af forbundskansler Angela Merkel, der har fået aflyttet sin mobiltelefon.  NSA har sikret sig kolossale mængder af oplysninger ved at tappe telefoner og oplysninger på Facebook, Google, Apple og andre elektroniske tjenester.

 I USA diskuterer politikere, dommere og borgere, om NSA's metoder er i strid med den amerikanske forfatning.

 Snowden fik i sommer asyl i Rusland i et år.