Udland

Kontroversiel lov: Tyrkiet forbyder førstehjælp

Kritikere frygter, at lov kan bruges til at forhindre læger i at hjælpe sårede under demonstrationer. Scanpix

En ny kontroversiel lov, der forbyder læger og andre i Tyrkiet at yde førstehjælp, hvis de ikke har indhentet særlig autorisation, vækker vrede.

Kritikere frygter, at loven kan bruges til at forhindre læger og andre førstehjælpsarbejdere i at hjælpe sårede under demonstrationer mod regeringen.

Loven trådte i kraft lørdag, og det fremgår blandt andet, at dømte kan fængsles i op til tre år og idømmes bøder på op til 5,5 millioner kroner.

Den amerikanske gruppe Læger For Menneskerettigheder har blandt andet kaldt loven et forsøg på at knuse oprøret mod premierminister Recep Tayyip Erdogans regering.

- At godkende en lov, som kriminaliserer førstehjælp og straffer dem, som tager sig af sårede, er led i den tyrkiske regerings ubønhørlige kamp for at lukke munden på oppositionens stemmer, siger gruppens lægefaglige rådgiver Vincent Iacopino.

Mindst seks personer blev dræbt og 8000 såret under de blodige opstande, der bredte sig over landet i juni ifølge tyrkiske lægers forening.

De tyrkiske læger beskyldte den gang landets regering for at forhindre lægehjælp til de sårede.

Erdogan har den seneste tid været under massivt pres i kølvandet på en omfattende korruptionsundersøgelse, der har ført til, at flere af hans ministre har måttet træde tilbage.

Premierministeren har været rasende over korruptionsefterforskningen, og han har svaret med at fyre eller forflytte adskillige politibetjente fra deres job.