Rasmus Tantholdt: Bangkok er lukket ned

Mange tusinde demonstranter har i dag lammet Thailands hovedstad Bangkok i et nyt forsøg på at tvinde den demokratisk valgte regering fra magten.

Foreløbigt er de store demonstrationer forløbet fredeligt, rapporterer TV 2’s korrespondent i byen, Rasmus Tantholdt.

- Det er lykkedes demonstranterne at lukke byen ned. Det er et helt andet Bangkok i dag, end man er vant til at se. Mange indfaldsveje, butikker og skoler er lukket. Udenrigsministeriet og flere andre ministerier er blokerede, sĂĄ folk ikke kan komme pĂĄ arbejde der. Men alt tyder pĂĄ, at dagen ender fredeligt, siger Rasmus Tantholdt.

Myndighederne har udkommanderet 10.000 politifolk i gaderne og 8.000 soldater til at passe på regeringsbygninger i byen, men har ikke forsøgt at stoppe protesterne.

- Myndighederne har tidligere sagt, at med mindre demonstranterne bliver voldelige, så vil myndighederne ikke slå ned på demonstranterne og forsøge at rydde gaderne. Men spørgsmålet er hvad der vil ske de næste dage. Vi har tidligere set, at tingene har udviklet sig voldeligt og det kan ske igen. Det har myndighederne også været ude og advare imod. Spørgsmålet er, hvor længe de vil vente på, at Bangkok får lov til at åbne op igen, siger Rasmus Tantholdt.

Den siddende premierminister Yingluck Shinawatra har udskrevet valg i et forsøg på at få løst op for situationen. Demonstranterne i Bangkok ønsker imidlertid ikke et nyvalg, fordi Shinawatra sandsynligvis vil vinde valget. Hun har stor opbakning uden for hovedstaden og blandt landets fattigste, mens demonstranterne i Bangkok hovedsageligt har baggrund i byens middelklasse.

De ønsker i stedet, at landet skal ledes af et ”udpeget rĂĄd”.  Premierminister Shinawatra har nu indbudt demonstranternes ledere og den politiske opposition til forhandlinger om en valgreform pĂĄ onsdag.