Udland

Thailands hovedstad forbereder sig på voldelig mandag

Søndag aften er demonstranter begyndt at blokere centrale vejkryds i millionbyen.

Regeringsfjendtlige demonstranter i Bangkok forbereder sig sent søndag aften på mandagens varslede massedemonstrationer, hvor vrede thailændere praktisk talt har tænkt sig at lukke landets hovedstad ned.

Deres mål er at vælte regeringen og samtidig forhindre et varslet valg, da oppositionen frygter, at et sådant kun vil være til fordel for premierminister Yingluck Shinawatra og hendes ældre bror, den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra.

Søndag aften er demonstranter begyndt at blokere centrale vejkryds i millionbyen.

Samtidig har de lovet, at de vil forhindre embedsmænd i at komme på arbejde, og at de vil lukke ned for elektriciteten i vigtige statslige kontorer.

Myndighederne har advaret om, at mandagens manifestation vil blive blodig.

Otte personer, herunder en politimand, er allerede blevet dræbt i gadekampe, siden protesterne begyndte for over to måneder siden.

- Det bliver meget højspændt, siger Pavin Chachavalpongpun, en tidligere diplomat og nuværende professor ved Center for Sydøstasiatiske Studier ved Kyoto Universitet i Japan.

Han vurderer, at der er risiko for politisk vold, idet demonstranterne føler sig pressede til at opnå deres mål, inden valget, der er planlagt 2. februar, finder sted.

- På en måde kan demonstranterne ikke vende om nu, siger professoren.

Protesterne mod regeringen og premierminister Yingluck Shinawatra brød ud i november, efter at regeringen foreslog en amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013. Et forslag, den siden trak tilbage.

I december forsøgte vrede demonstranter at storme regeringskontorer, og det resulterede i sammenstød med politiet. Urolighederne kostede fem mennesker livet og sårede flere end 200.

Det var de værste uroligheder i Thailand siden 2010, hvor over 90 mennesker blev slået ihjel, da militæret slog hårdt ned på regeringsfjendtlige demonstranter.

Som en konsekvens af efterårets uroligheder opløste premierministeren parlamentet og udskrev det nyvalg, som oppositionen nu forsøger at forpurre.

/ritzau/AFP