Udland

- Hollande skal forklare sine to kvinder

Den franske præsident Hollandes privatliv er nu for alvor kommet i søgelyset. Og nu er det også blevet politisk, det fortæller TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen.

I fredag bragte magasinet Closer billeder af den franske præsident, som angiveligt skulle bevise, at han har en affære med den franske skuespillerinde Julie Gayet. Problemet er bare, at Hollande i forvejen er i et forhold med den 48-årige franske journalist Valerie Trierweiler. Og samme dag blev Trierweiler indlagt på et hospital.

I dag sagde en talsmand for Trierweiler, at hun havde brug for "hvile" og at hun bliver udskrevet mandag. Og flere franske medier, bl.a. avisen Le Parisien spekulerer nu i, at Trierweiler blev indlagt, efter hun hørte rygterne om hendes mands affære. Hollande har truet med at sagsøge Closer for at krænke privatlivet, men han har indtil videre ikke benægtet affæren.

Hvad vil han gøre med de to kvinder

Nu siger lederen af oppositionen Jean-Francois Cope, at historien om Hollandes affære er en "besudling af præsidentembedet".

- Det har sat en stopper for den plan Hollande havde. Han skal have et stort pressemøde på tirsdag, hvor han skal lægge en ny vigtig plan for, hvordan man skal redde Frankrigs økonomi, men det vil helt stå i lyset af denne her sag, hvis ikke han klargører, hvad han har tænkt sig at gøre med de to kvinder - inden tirsdag, forklarer Ulla Terkelsen.

Hollande er ellers blev kritiseret for at være for anonym, som person, og det forlyder, at Hollandes popularitet nu er så lav, at historien om hans påståede affære hverken gør fra eller til hos vælgerne.

Nu venter franskmændene på, at der kommer en forklaring fra præsidenten. Det blev nemlig varslet, at der ville komme en sådan i løbet af weekenden, fortæller Ulla Terkelsen. Her regnede folk med, at præsidenten ville meddele at Valerie Trierweiler, som han har dannet par med siden 2005, ville flytte ud af præsidentpaladset.

Kan ikke smide hende ud

- Men nu er der så i mellemtiden sket det, at hun er kommet på hospitalet med noget der ligner et nervesammenbrud, så nu kan Hollande ikke sige, at hun skal smides ud. Derfor har vi ikke fået nogen klarificering. Medmindre der kommer sådan en, så vil pressemødet på tirsdag kun komme til at handle om alt det private, vurderer Ulla Terkelsen og tilføjer, at mange mener, at Valerie Trierweiler har kendt til sin mands utroskab. Franske medier har nemlig i længere tid berettet, at Holland er kørt væk om natten på sin scooter med én sikkerhedsmand. Hollande skulle være iført en sort sikkerhedshjelm, så folk ikke kunne genkende ham. Næste morgen skulle sikkerhedsmanden have hentet croissanter til Hollande og elskerinden.

- Men alle gætter nu på, at det, at det nu er kommet ud offentligt, gør det sværere for Trierweiler at håbe på, at Hollande holder op med sin affære og bliver hos hende. Derfor kan det være, at hun er ved at indse, at det er forbi med de to, siger Ulla Terkelsen.

Hemmelig datter

Det er dog ikke første gang, at en fransk præsident har haft udenomsægteskabelige forhold. Således dukkede en hemmelig datter op, da den tidligere præsident Francois Mitterrand skulle begraves. Også Hollandes forgænger Nicolas Sarkozy har været i søgelyset, da han fandt sammen med den tidligere supermodel Carla Bruni. Og netop den historie har betydet en ændring i franskmændenes forhold til deres præsidents privatliv.

- Det er klart, at det interesserer folk om deres præsident har en kæreste eller ej og kører ud om natten på en scooter for at besøge hende, fremfor at sidde derhjemme og passe på sig selv. At han løber en sikkerhedsrisiko ved det. Derfor er det en myte, at toppolitikere har et privatliv, som ingen må interessere sig for. I realiteten er det sådan, at man interesserer sig for de mennesker man har valgt til at bestemme over liv og død og krig og fred og penge, siger Ulla Terkelsen.

Den politiske journalist Valerie Trierweiler er ikke gift med Hollande. Parret begyndte at komme sammen i 2005, mens hun stadig var gift med en anden mand. Hollande har tidligere været gift med politikerkollegaen Ségoléne Royal, med hvem han har fire børn.