Udland

Atom-aftale mellem Iran og Vesten på plads

Iran og Vestens stormagter er blevet enige om en aftale om Irans atomprogram. Det bekræfter EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton over for Reuters.

Hun repræsenterer USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland i forhandlingerne med Iran om landets atomprogram, og det bliver FN's atomare vagthund, IAEA, der skal kontrollere, at aftalen bliver implementeret.

- Vi vil bede IAEA til at foretage de nødvendige overvågnings- og kontrolaktiviteter vedrørende atomvåben, sagde hun til Reuters.

Aftalen vil træde i kraft d. 20. januar og betyde, at Iran vil begynde at destruere nogle af landets beholdninger af beriget uran, samt sløjfe den infrastruktur, der gør det muligt at berige uran. Aftalens endelige detaljer er ikke blevet offentliggjort.

De vestlige stormagter har længe anklaget Iran for at forsøge at tilegne sig atomvåben, men det har landets ledelse konsekvent afvist.

USA's præsident, Barack Obama, hilser aftalen velkommen, men siger samtidig, at der stadig er behov for at arbejde videre med mere langsigtede aftaler mellem parterne.

Han lover dog, at der ikke vil komme nye sanktioner mod Iran, så længe forhandlingerne står på:

- Jeg vil nedlægge veto mod ethvert forslag om implementering af nye sanktioner under forhandlingerne af langsigtede aftaler, siger præsidenten ifølge Reuters.

Det Hvide Hus oplyser, at aftalen vil betyde ophævelse af visse sanktioner mod Iran, så længe landet overholder aftalen.