Demonstranter gør klar til at lukke Bangkok ned

Tusindvis af medlemmer af Thailands opposition marcherede søndag gennem Bangkoks gader med budskabet om, at landets premierminister, Yingluck Shinawatra, skal træde tilbage.

Demonstrationen var en "opvarmning" til den planlagte besættelse af hovedstaden, hvor oppositionen vil "lukke Bangkok ned" fra 13. januar.

Demonstranterne vil sætte protest-podier op over hele byen, forhindre statsansatte i at tage på arbejde samt lukke for strøm- og vandforsyning til regeringskontorer og til premierministeren og de øvrige ministres boliger.

Der skal være valg i Thailand i februar, men oppositionen vil blokere afstemningen, fordi de frygter, at det vil lykkes Shinawatra-klanen at fastholde magten i landet.

Demonstranterne gik gennem Bangkoks historiske bydel søndag i et forsøg på at opbygge støtte til planen om at besætte byen. Der er planlagt lignende aktioner tirsdag og torsdag.

- Dette er vores første march i år, hvor vi sparker nedlukningen i gang, siger en talsmand for bevægelsen, Anchalee Paireerak.

Thailand har i perioder været ramt af blodig politisk vold, siden Yinglucks storebror, Thaksin Shinawatra, blev væltet af magten i et kup i 2006.

Demonstranterne, der primært tilhører landets middelklasse og elite, beskylder milliardæren Thaksin for korruption og mener, at han stadig styrer landet gennem sin søster fra sit eksil i Dubai.

De kræver, at der bliver udpeget et "folkets råd" til at lede landet og gennemføre løst-definerede reformer - såsom et forsøg på at standse påståede stemmekøb - før et valg kan blive afholdt om et år til halvandet.

Otte mennesker har mistet livet, og omkring 400 er blevet såret i de seneste ugers voldelige sammenstød.