Udland

Tredobling af tobaks-skat vil redde millioner af liv

200 millioner for tidlige dødsfald kan forhindres ved at sætte prisen på cigaretter op, mener forskere.

En tredobling af tobaksafgifterne vil få en tredjedel af verdens rygere til at droppe vanen og set over hele dette århundrede vil højere priser forhindre 200 millioner for tidlige dødsfald forbundet med rygning.

Det mener forskere fra organisationen Cancer Reseach UK (Cruk) ifølge New England Journal of Medicin.

Voldsomt højere priser på cigaretter vil anspore folk til helt at holde op med at ryge, frem for at skifte til billigere mærker. Desuden vil langt færre unge begynde at ryge.

Rygning dræber cirka seks millioner mennesker om året ifølge FN's sundhedsorganisation WHO.

Tallet ventes i 2030 at stige til otte millioner om året, hvis der ikke gøres noget for at bremse antallet af rygere.

Globalt tænder omkring 1,3 milliarder mennesker hver dag en eller flere cigaretter.

Richard Peto, epidemiolog hos Cruk med ansvar for undersøgelsen, siger, at kraftigt forhøjede skatter og afgifter på cigaretter især vil have en stor effekt i fattige og mellemindkomstlande, hvor hovedparten af verdens rygere lever.

I mange af disse lande er der endnu ikke indført samme begrænsninger for rygere som i de vestlige lande.

Men højere priser vil også have stor betydning i de velstående lande. Som eksempel bliver Frankrig nævnt i undersøgelsen:

Forbruget af cigaretter blev fra 1990 til 2005 halveret, fordi de franske afgifter blev hævet til et godt stykke over de generelle prisstigninger (inflationen, red).

- To ting er sikkert her i livet: Døden og skatter. Vi ønsker højere skatter på tobak og færre dødsfald fra rygning. Det vil hjælpe mange børn til ikke at begynde, og det vil hjælpe mange voksne til at stoppe, mens der stadig er tid, siger Richard Peto.

Han nævner, at de globale tobaksfirmaer samlet har et årligt overskud på omkring 50 milliarder dollar. Det svarer til "cirka 10.000 dollar per person, der dør af rygning".

Undersøgelsen fra Cruk er baseret på en gennemgang af 63 videnskabelige artikler om årsagerne til og konsekvenserne af rygning.

/ritzau/Reuters