Nye detaljer om uhyggeligt skoleskyderi lagt frem

16x9

14.

14. december 2012 blev USA ramt et de værste skoleskyderier nogensinde, da den 20-årige Adam Lanza gik amok og skød 20 børn og seks voksne på Sandy Hook-skolen i Newton i staten Connecticut.

Skyderiet udløste en større debat om våbenkontrollen i USA, mens fortvivlede pårørende forsøgte at finde en forklaring.

Nu er sløret blevet løftet for en række detaljer, efter at politiet har frigivet en større rapport, der blandt andet er baseret på interviews med lærere, venner og familie af den 20-årige Adam Lanza.

Skød til måls med sin mor
Han brugte et gevær, han havde taget fra sin mor, som han skød og dræbte, inden han tog over på skolen og begyndte at skyde vildt omkring sig. Før skyderiet 14. december tog han ofte ud og kød til måls sammen med sin mor, lyder i anklagerens rapport.

Selvom de to ofte skød til måls sammen, hadede Lanza sin mor. Hun havde tidligere undervist på Sandy Hook, og ifølge rapporten følte Lanza, at hun elskede Sandy Hook og eleverne højere end ham.

 Adam Lanza var klædt næsten udelukkende i sort tøj og var iført fingerløse handsker. Han blev fundet indsmurt i blod.

 To betjente ankom under skyderiet, og på det tidspunkt løb han ind i et klasselokale og skød sig selv i hovedet ifølge en FBI-rapport om sagen.

Havde svære tvangstanker
Noget egentligt motiv blev aldrig fundet, men flere punkter i rapporten peger på, at Lanza havde svære psykiske problemer.

Cirka to uger før massakren fortalte moderen Nancy en ven, at hendes søn var blevet opgivende, og at han blev skubbet ud over kanten, da deres hus mistede strømmen under orkanen Sandy,

En sygeplejerske, der havde haft konsultationer med Adam Lanza fire gange i 2006 og 2007, fortalte politiet, at han havde svære tvangstanker, var følelsesmæssigt lammet, og at han skiftede strømper op til 20 gange om dagen. Sygeplejerskerne udskrev recept på antidepressive piller, men moderen Nancy stoppede med at give ham dem, da hun frygtede bivirkninger.

Få ændringer i våbenlov
Da Lanza var yngre og stadig gik i skole, blev moderen flere gange kontaktet af undervisere, der var bekymrede over drengens afleveringer, da han var “besat af ødelæggelse og krig”.

Massakren i Newtown har for alvor sat gang i debatten om USA's våbenlovgivning.

 Flere amerikanske delstater har siden skolemassakren strammet deres våbenlov, men på nationalt plan er lovgivningen uændret, selvom præsident Obama og vicepræsident Joe Biden har arbejdet hårdt for at ændre lovgivningen.

Selvom mange af forældrene til de dræbte børn har blandet i debatten om strammere våbenkontrol, er det nogle steder gået den forkerte vej. Flere skoler hyrede efter Sandy Hook bevæbnede gangvagter, mens der var tilfælde af folkeskoler og gymnasier, der tillod en række undervisere at bære skjulte håndvåben.