Udland

Krig i Syrien straffes: Mister britisk statsborgerskab

Mindst 80 danskere er rejst til Syrien for at deltage i den væbnede konflikt - og en stor del af dem har ifølge Politiets Efterretningstjeneste opnået militære færdigheder, som kan anvendes i terrorsammenhæng.

Ifølge PET har syv mistet livet i kampene - mens omkring halvdelen er vendt hjem til Danmark.

- Det er vores vurdering, at der blandt de udrejste er et antal personer, som har tilsluttet sig grupper i Syrien, som deler al-Qaidas globale, militant islamistiske ideologi, vurderer Søren Jensen, der er leder af PET's center for terroranlyse.

Kombinationen af de militære færdigheder og den militante islamistiske ideologi, de bliver mødt med, kan ifølge PET medføre en forøget terrortrussel mod vestlige mål - og det er en analyse, som den britiske indenrigsminister, Theresa May, tilsyneladende deler.

I hvert tilfælde har hun i løbet af det indeværende år frataget 20 britiske Syrienkæmpere deres britiske statsborgerskab - i alt er det sket 37 gange siden maj 2010.

Mindst fem af de 20 er født i Storbritannien, skriver The Independent.

Theresa May kan annullere et statsborgerskab, hvis hun mener, at en borgers tilstedeværelse i Storbritannien  "ikke er befordrende for almenvellet" - eller hvis man har snydt sig til statsborgerskabet.

Indenrigsministeriet afviser overfor The Independent at forklare årsagen til stigningen, men udtaler at:

- Statsborgerskabet er et privilegium, ikke en ret.

Ifølge britisk lovgivning kan fratagelse af statsborgerskab ske uden retslig godkendelse og med øjeblikkelig virkning. Den eneste måde at bekæmpe afgørelsen er gennem domstolsappeller - men i alle undtagen to kendte tilfælde er fratagelsen blevet udstedt, mens den pågældende person var i udlandet - hvilket har efterladt dem strandet i udlandet med udsigt til årelange sagsforløb, hvis de forsøger at vende tilbage til Storbritannien.

The Independent skriver, at to af dem, der har mistet deres statsborgerskab, Bilal al-Berjawi og Mohamed Sakr, senere er blevet dræbt af droneangreb i Somalia.

En anden mand, Mahdi Hashi, der er født i Somalia, mistede ifølge avisen sit statsborgerskab sidste år og sidder nu fængslet i New York sigtet for terrorisme.

Da hans forældre henvendte sig til den britiske regering, fik de at vide, at han var ikke længere var britisk statsborger, og derfor ikke længere havde ret til at modtage konsulær bistand.

Ifølge PET kommer de danskere, der rejser til Syrien for at deltage i konflikten, fra forskellige miljøer.

Det drejer sig blandt andet om personer fra islamistiske miljøer, primært i storbyerne, men også personer fra kriminelle og banderelaterede miljøer. Der er ligeledes en tendens til, at personer med tilknytning til kriminelle grupper i stigende omfang omgås eller tilslutter sig islamistiske miljøer i Danmark, lyder det fra PET.