Udland

Muslimske ansatte kan nægte at sælge bacon og vin

Stor britisk butikskæde går langt for at imødekomme religiøst-betingede ønsker fra medarbejderne.

Hvis en muslimsk medarbejder ikke ønsker at håndtere alkohol eller svinekød, har den ansatte lov til høfligt at bede kunden om at gå hen til anden kasse. Reglen gælder i alle Marks & Spencers over 700 butikker i Storbritannien, skriver vg.no.

- Jeg skulle købe en flaske champagne, da damen i kassen beklagede sig voldsomt og sagde, at hun ikke ville betjene mig. Hun bad mig om at vente, til en anden medarbejder var ledig. Jeg blev noget overrasket, siger en kunde til The Telegraph.

En talsmand for Marks & Spencer siger til avisen, at kæden anerkender, at enkelte ansatte praktiserer religioner, som begrænser, hvilke mad- og drikkevarer de må røre ved.

- Marks & Spencer bestræber sig på at have et arbejdsmiljø, der er fri for diskrimination. Kommer der specifikke ønsker, vil vi altid lave rimelige justeringer for at imødekomme ønskerne, siger en talsmand for butikskæden til The Telegraph.

Kristne ansatte kan også blive fri for at arbejde på søndage, mens jødiske medarbejdere kan undgå at møde op på lørdage, skriver vg.no.

- Det er noget, vi træffer beslutning om fra sag til sag, siger talsmanden.

Ingen af de øvrige store dagligvarekæder har tilsvarende regler.

Hos Sainsbury's er der derimod retningslinjer, som siger, at ansatte ikke kan afvise at arbejde med varegrupper som alkohol eller svinekød af religiøse årsager.

Heller ikke hos Tesco eller Asda er der et tilsvarende regelsæt.