Udland

Kronprinsesse Mary ledsager minister til Myanmar

Besøget i Myanmar har fokus på kvinders rettigheder og forhold i det fattige sydasiatiske land.

Kronprinsesse Mary besøger sammen med udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) Myanmar for at sætte fokus på kvinders svære forhold i det sydasiatiske land.

Efter 50 års militærjunta har landet åbnet op for demokratiske reformer og udenlandske investeringer. Besøget foregår fra den 10. til den 12. januar 2014, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Besøget understreger den danske støtte til det burmesiske forår og landets tigerspring i retning af demokrati. Vi har fokus på at hjælpe landets allerfattigste med at få del i den positive udvikling, siger udviklingsministeren.

Kronprinsesse Mary og udviklingsministeren rejser til en af Myanmars fattigste egne Rakhine-staten, der grænser op til Bangladesh.

Kronprinsessen er protektor for Dansk Flygtningehjælp, der i området arbejder med beskyttelse af internt fordrevne, særligt kvinder og børn.

Det sker for at sætte fokus på et projekt, der vil blive støttet af Danmarks Indsamling 2014, som finder sted 1. februar.

- Vores særlige fokus er kvinders rettigheder, sundhed og indsatsen for at forhindre, at kvinder dør i forbindelse med graviditet og fødsel. Det er områder, som kronprinsessen har beskæftiget sig med i mange år, siger Rasmus Helveg Petersen.

I Myanmars største by, Yangon, besøger kronprinsesse Mary og udviklingsministeren en danskstøttet klinik og et træningscenter, der laver familieplanlægning, spædbørnspleje og hiv-test.

Danmark har siden 2007 ydet mere end 50 millioner kroner om året i bistand til Myanmar.

Den danske udviklingsbistand til Myanmar udgjorde i årets løb 105 millioner kroner og ventes at beløbe sig til 120 millioner kroner i 2014.