15-årig pige hårdt såret i skoleskyderi i USA

16x9
Skoleskyderi i Colorado Foto: Scanpix

I USA er en 15-årig pige blevet alvorligt såret under et skoleskyderi i delstaten Colorado - gerningsmanden skød efterfølgende sig selv. Episoden ske

I USA er en 15-årig pige blevet alvorligt såret under et skoleskyderi i delstaten Colorado - gerningsmanden skød efterfølgende sig selv.

Episoden skete på Arapahoe High School i byen Cantennial, der ligger lidt uden for storbyen Denver. Gerningsmanden, der var elev på gymnasiet, mødte op med en pistol og forsøgte at konfrontere én af skolens lærere.

Da det ikke lykkedes, begyndte han at skyde mod sine klassekammerater.

I første omgang lød det, at en anden elev også var blevet ramt, men lørdag morgen står det klart, at kun en person er såret.

Skolen har over 2200 elever og 70 klasseværelser. De mange børn søgte i sikkerhed fra skyderiet ved at låse sig inde i klasseværelserne, mens en kæmpe politiaktion blev sat i værk.

Skolen samt andre skoler i nærheden blev lukket efter skyderet, rapporterer flere medier.

Skoleskyderiet sker dagen før årsdagen for skolemassakren i Newtown i staten Connecticut 14. december 2012, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt.

Der er dog ingen tegn på, at skyderiet har forbindelse med årsdagen.

Omkring klokken halv ti om morgenen d. 14. december trængte den 20-årige gerningsmand Adam Lanza ind på Sandy Hook-skolen og begyndte at skyde omkring sig. 20 børn mellem seks og syv år blev dræbt - inden gerningsmanden skød sig selv.

Massakren i Newtown satte gang i debatten om den amerikanske våbenlov, men præsident Barack Obamas forslag om en stramning af våbenloven er ikke blevet vedtaget.

I de seneste 12 måneder har omkring 32.000 mennesker mistet livet i USA i våbenrelateret vold.

Newtown-massakren ligger nummer to på listen over de amerikanske skoleskyderier, hvor flest mennesker har mistet livet. Virginia Tech-massakren i 2007 er den hidtil blodigste med 33 ofre - inklusiv gerningsmanden.

Siden skyderiet på Columbine High School i 1999 er der sket adskillige skolemassakrer rundt om i verden.

To personer blev fredag såret på en skole i den amerikanske delstat Colorado, hvor den formodede gerningsmand har taget livet af sig selv.

Her er nogle af de værste skyderier på skoler og universiteter verden over de senere år, hvor det er kommet til dødsofre:

* December 2012: Skoleskyderi på grundskolen Sandy Hook i Connecticut. 20 børn mellem seks og syv år samt seks voksne bliver dræbt, inden gerningsmanden skyder sig selv.

* April 2012: Syv mennesker meldes dræbt, efter at en mand har skudt omkring sig på et kristent universitet i Oakland, Californien. Den formodede gerningsmand anholdes kort efter.

* April 2011: En 24-årig tidligere elev på Tasso da Silveira-skolen i Rio de Janeiro skyder og dræber 10 piger og to drenge i 12 til 14 års alderen, før han tager sit eget liv efter at være blevet ramt af skud fra en politimand.

* Marts 2009: En 17-årig tidligere elev på Albertville-realskolen i sydtyske Winnenden skyder omkring sig på skolen og siden også under flugten fra politiet, inden han begår selvmord i byen Wendlingen. 15 mennesker bliver dræbt og 11 andre såret.

* September 2008: En 22-årig studerende skyder og dræber 10 mennesker på en erhvervsskole i den lille finske by Kauhajoki, før han begår selvmord. Gerningsmanden er mobbeoffer og inspireret af en massakre på en anden finsk skole året før.

* Februar 2008: Fem bliver dræbt af en 27-årig tidligere studerende på Northern Illinois University nær Chicago, inden han skyder sig selv. Samme måned skyder en sygeplejerskestuderende to af sine medstuderende på Louisiana Technical College i Baton Rouge, inden hun begår selvmord.

* November 2007: På en skole i Jokela i det sydlige Finland går en 18-årig elev amok med et skydevåben og dræber otte personer, inden han skyder sig selv. Han har forinden varslet massakren i en video på YouTube.

* April 2007: En svært bevæbnet studerende dræber 32 personer og sårer 15 andre på et teknisk universitet i delstaten Virginia i USA. Der er tale om det værste massedrab på et universitet i USA. Den 23-årige drabsmand viste gennem længere tid tegn på, at han havde psykiske problemer.

* Marts 2005: En 16-årig dreng skyder fem elever, en lærer og en sikkerhedsvagt på en skole i Minnesota i USA. Han dræber også sin bedstefar og dennes bekendte.

* April 2002: En bevæbnet gymnasieelev åbner ild på Gutenberg-gymnasiet i Erfurt i den østtyske delstat Thüringen og dræber 17 mennesker og sig selv ved den første skolemassakre i Tyskland.

* April 1999: To unge mænd dræber 12 medstuderende og en lærer på Columbine High School i Littleton i Colorado i USA, inden de begår selvmord. Der er lavet flere film om Columbine-massakren, blandt andet Michael Moores "Bowling for Colombine".

Kilder: Reuters, dpa, BBC, Wikipedia, CNN