Udland

Magtfuld onkel til nordkoreansk diktator er henrettet

Onklen til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er blevet henrettet, melder det officielle nyhedsbureau KCNA torsdag, skriver AFP.

Mandag viste det statslige tv ydmygende optagelser af Jang Song-Thaek, hvor han blev ført væk af uniformerede officerer.

På de optagelser, som det statslige tv bragte, så man Jang blive hevet væk fra sin plads ved et møde af to officerer. Det er ekstremt sjældent, at en højtstående person er set blive ydmyget i medierne.

Jang Song-Thaek blev opfattet som den styrende hånd bag tronen. Han er blevet beskyldt for at være misbruger af narkotika, en skørtejæger og en politisk komplotmager, der ville danne sin egen fraktion i det regerende parti.

Sydkoreanske analytikere forudsiger, at udrensningen vil blive fulgt af mange andre, så Kim bliver den uomtvistelige magthaver.

- Jong-Un havde bygget en solid magtbase i de seneste to år, og han har ikke længere brug for en regent, som virkede stadig mere magtfuld og truende, sagde den politiske analytiker Paik Hak-Soon i tænketanken Sejong i Seoul tidligere på ugen.

Sydkoreanske medier rapporterede allerede for en uge siden, at Jang var fjernet fra sin post som næstformand for landets øverste militære råd.

Jangs kone, Kim Kyong-Hui, er også fjernet. Hun er søster til den afdøde leder Kim Jong Il, far til den nuværende leder.

Den 67-årige Jang Song-Thaek regnedes for at være den, der sikrede, at magten overgik til den unge og relativt uerfarne arving i Kim-dynastiet.

Han blev også betragtet som en forkæmper for økonomiske reformer. Tilbage i 2004, da Kims far styrede landet, blev Jang frataget sine poster, men genvandt dem to år senere.

/ritzau/AFP