Udland

Nordkorea bekræfter: Lederens magtfulde onkel er væk

Nordkorea har styret i dag bekræftet, at landets dikatator, Kim Jung-Un, har fjernet sin magtfulde onkel fra alle hans politiske poster.

Den hidtidige ”grå eminence” i nordkoreansk politik Chang Song-thae, der bestred den magtfulde post som vice-formand for landets militærkomite, er dermed ude i mørket.

I det ekstremt lukkede Nordkorea er der ikke sluppet meget ud om omvæltningen, men analytikere betegner det som den største omvæltning i nordkoreansk politik siden Kim Jong-un kom til magten i 2011.

Ifølge TV 2’s mand i nabolandet Kina, Peter Ettrup, er det meget svært at vurdere betydningen af den overraskende udrensning:

- Nogle mener, at det betyder, at den øverste leder Kim Jung-un er blevet voksen, og kan klare sig selv. Andre mener, at militæret har presset Kim Jung-un til at fyre sin onkel, og at Kim Jung-un ikke har været stærk nok til at sige nej. Så det er svært at sige, om dette er et udtryk for Kim Jung-uns styrke eller svaghed, siger Peter Ettrup.

I Nordkorea er den politiske magt samlet i én familie: Far, søn og sønnesøn har ladet posten som leder af Nordkorea gå i arv. Først revolutionslederen Kim Il-sung, derefter sønnen Kim Jong-il og siden 2011 Kim sønnesønnen Kim Jung-un.

Omkring dem har familien siddet på indflydelsesrige poster i generationer, og har hjulpet familien til at holde fast i magten. Da Kim Jong-il fik et slagtilfælde i 2008, var det onklen Chang Song-thaek der i kulissen diskret fastholdt magten og fik kørt Kim Jong-un i stilling som sin fars afløser.

Chang Song-thaek har flere titler i det nordkoreanske politiske system, men den virkelige indflydelse måles i, hvor tæt man er på den øverste leder.

I Nordkorea bruger lederen Kim Jong-un meget tid på at besøge fabrikker, udstillinger og mønsterlandbrug, hvor han bliver fotograferet med produkter og mønsterarbejdere. Den sydkoreanske avis ”Chosum Ilbo” har talt op, at Kim Jong-un i 2012 blev fotograferet ved 143 sådanne offentlige optrædener. Og ved 100 af dem var Chang Song-thaek med på billedet. Det er flere end nogen anden nordkoreansk toppolitiker. For udenlandske analytikere var det et håndfast tegn på hans store indflydelse.

Politisk ved man ikke meget om Chang Song-thaek. Han er en partiveteran, der blev medlem af partiets centralkomite i 1992. Hans karriere har dog ikke været uden problemer. I 2004 blev han udrenset og forsvandt fuldstændigt fra det offentlige liv – ifølge nogle analytikere fordi han var blevet for magtfuld. Nogle mener, at han tilbragte de næste par år i husarrest, andre mener han blev sendt i en genopdragelseslejr.

Sydkoreanske efterretningskilder meddelte allerede i sidste uge, at Chang Song-thaek var fjernet og at to af hans nærmeste medarbejdere er blevet offentligt henrettet i november, muligvis efter beskyldninger om korruption.