Udland

Venezuela går i sort: Indbyggere uden strøm

Strømmen er gået i storbyen Caracas og andre byer i Venezuela til stor frustration for mange borgere.

Venezuela blev natten til mandag dansk tid ramt af en massiv strømafbrydelse. Blandt andet hovedstaden Caracas gik i sort. Det samme gjorde andre byer rundt om i landet.

Klokken var omkring 20 lokal tid, da lyset gik ud.

- Jeg føler mig så frustreret, vred og magtesløs, siger Aneudys Acosta, der måtte gå i regnen i stedet for at tage undergrundstoget hjem.

- Jeg bor langt væk, og nu er jeg fanget i regnen. Noget er galt, når de ikke kan få det ordnet. Regeringen har brug for en plan B. Det her er ikke normalt, fortsætter han.

Venezuela har i adskillige år været ramt af periodevise strømproblemer. Hovedstaden har dog indtil nu undgået de værste problemer.

I september, da en strømafbrydelse ramte adskillige byer, sagde præsident Nicolas Maduro, at hans politiske modstandere formentlig stod bag. Væbnede styrker blev sendt på gaden for at sikre ro og orden, mens der blev arbejdet på at få strømmen tilbage.

Oppositionen beskyldes nu igen for at stå bag strømsvigtet.

- Jeg har ingen tvivl om, at dagens elektricitets-sabotage er en del af de højreorienteredes plan, siger Maduros allierede Diosdado Cabello, der er præsident for nationalforsamlingen.

I dele af Caracas, hvor oppositionen har stor opbakning, begyndte folk at hamre på gryder og pander ud af deres vinduer - den traditionelle venezuelanske måde at vise utilfredshed på.

- Maduro, træd tilbage, råbte flere folk.

Strømafbrydelserne skyldes ofte enten rationering af elektricitet eller forsyningssvigt. Olieproducenterne i Opec-landet er tilkoblet andre forsyningsnetværk og er derfor gået fri for strømsvigt.

Kritikere siger, at strømproblemerne er tegn på, at 15 års socialistisk styre i det ressourcerige land har fejlet totalt.

Der bor godt to millioner mennesker i Caracas, der er Venezuelas største by.

/ritzau/Reuters